Et posen una multa i, en no poder-la pagar, acabes perdent la bonificació escolar per al teu fill. Això és el que li va passar a una mare barcelonina, que es va quedar recentment sense l’ajuda d’escolarització i alimentació per al seu fill, que va a l’escola bressol, només perquè tenia un deute pendent amb la Hisenda Municipal relatiu a una multa per haver consumit alcohol al carrer.
Aquest cas l’ha revelat aquesta setmana la Síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, que ha denunciat que “una multa pendent de pagament per part d’una mare no pot ser impediment perquè la filla rebi una bonificació escolar”. Així doncs, Vilà ha alertat l’Ajuntament i l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB) que “cal revisar la normativa d’aplicació de les bonificacions perquè no quedin mai condicionades al deute de les famílies amb l’Administració.
Les bonificacions són ajuts econòmics que concedeix l’Ajuntament, a través de l’IMEB, per rebaixar les quotes de l’escola bressol municipal i de l’alimentació a les famílies que pateixen dificultats econòmiques. Segons la Síndica, el principal problema és que en l’adjudicació d’aquestes ajudes es considera que els pares i mares en són els beneficiaris, quan en realitat és l’infant, qui se’n beneficia. En aquest cas, Vilà considera que ha de prevaldre el dret a l’educació dels infants.
Els detalls del cas no han transcendit perquè els protocols de protecció de dades de la Síndica de Greuges no permeten facilitar el nom de la persona afectada. Sí que se sap, tanmateix, que va ser l’avi del nen qui, després de pagar l’import de la multa -de 130,18 euros-, va formalitzar la queixa a la Síndica barcelonina.
Davant la denúncia i les peticions de la Síndica, l’IMEB assenyala que no és una normativa que pugui canviar l’Ajuntament, sinó que depèn de la llei d’Hisendes Locals: “Cal estar al corrent de les obligacions tributàries per poder ser beneficiari d’una bonificació de preu públic, com pot ser el servei de guarderia, amb l’excepció dels casos d’emergències socials”, asseguraven des de l’institut a l’agència Efe.
Davant aquest posicionament, la Síndica no es dóna per vençuda i assegura que insistirà perquè l’Ajuntament hi busqui una solució. Segons Vilà, el fet que depengui d’una llei estatal no és excusa, “perquè ens hem trobat anteriorment amb casos similars en què el consistori va ser capaç de trobar-hi sortides, com en les plusvàlues”. Vilà constata, d’aquesta manera, que l’Ajuntament va ser capaç de retirar les plusvàlues -regides per la Llei d’Hisendes Locals- a les persones que perdien casa seva fruit d’una execució hipotecària.
Amb tot, Maria Assumpció Vilà subratlla que la intenció del seu organisme no és evitar el pagament de la sanció, que considera “indiscutible”, sinó “trobar una solució per tal de que prevalgui l’interès superior de l’infant i aquest no hagi d’assumir les conseqüències dels deutes dels seus pares”.