El Govern de la Generalitat explica en un decret llei com s’aplicarà la LRSAL a Catalunya.
La Llei 27/2013, de 27 de desembre, de racionalització i sostenibilitat de l’Administració local, la LRSAL, es va publicar en el BOE del dia 30 de desembre de 2013 per entrar en vigor el dia següent. La LRSAL és una llei duríssima pels municipis en la mesura que a l’ofec econòmic hi suma l’ofec jurídic. Ja vàrem assenyalar que l’educació se’n ressent especialment. Què fer ara amb la LRSAL?
D’entrada s’han presentat contra la mateixa una desena de recursos d’inconstitucionalitat promoguts per diverses Comunitats autònomes entre els quals s’hi compten els recursos del Parlament i del Govern catalans. També més de cinquanta diputats pertanyents a diferents grups parlamentaris hi han presentat el seu recurs d’inconstitucionalitat. Els recursos interposats des de Catalunya, avalats pel Consell de Garanties Estatutàries, van adreçats, entre d’altres, als articles de la Llei que més afecten les competències municipals d’educació com són els referits a les clàusules generals de competència, a les competències pròpies i delegades i a l’assumpció per les Comunitats Autònomes de les competències educatives pròpies dels municipis. Tanmateix, com se sap, els recursos d’inconstitucionalitat no aturen avui, pel sol fet de presentar-los, l’aplicació de la Llei.
Aplicar la LRSAL tampoc no és senzill. El Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques va publicar unes notes explicatives sobre la Llei i, a Catalunya, el Departament de Governació i Relacions Institucionals en va publicar unes altres, que no sempre semblaven parlar del mateix. En el Parlament de Catalunya hi ha en tràmit un projecte de llei de governs locals que no acaba de saber quin recorregut emprendre després de l’aprovació de la LRSAL. De moment, el Govern de la Generalitat, via decret llei (decret llei 3/2014, de 17 de juny), acaba d’aprovar unes mesures urgents per a l’aplicació a Catalunya de la LRSAL, la qual cosa no deixa de ser una modalitat curiosa en aquest tipus de disposicions. El decret llei es cenyeix a la LRSAL i tracta de l’aplicació de les seves previsions pel que fa a competències pròpies, delegades i distintes i, específicament, parla de la l’elaboració dels informes previs per autoritzar-les. Potser el més rellevant ragui en les seves disposicions addicionals. En elles el decret llei procura evitar que l’entrada en vigor de la LRSAL pugui trencar, almenys massa abruptament, l’exercici de les competències dels ens locals emparades per l’Estatut i per la legislació sectorial vigent a l’aprovació de la Llei. Seria un drama per a l’equitat del sistema educatiu que els ens locals poguessin veure tan soscavades com preveu la LRSAL les seves competències per a ser-hi presents.