La UB pagarà un cànon per penjar bibliografia al seu campus virtual. Amb aquesta victòria de CEDRO, entitat de gestió de drets reprogràfics, s’acaba una batalla que va començar el 2010, quan l’entitat va matricular “falsos estudiants” a la UB –així com a la UAB i a altres universitats de l’Estat–, investigadors que es limitaven a buscar en el campus virtual continguts d’autors els drets dels qual gestiona CEDRO. La gestora ho va denunciar i va guanyar el judici en primera instància al setembre de l’any passat, amb la condemna a la UB de pagar una indemnització de cinc euros per estudiant en els darrers dos cursos. La universitat va decidir recórrer a l’Audiència de Barcelona però finalment ha arribat a un acord amb l’entitat.
La condemna va portar a una situació insòlita dins el centre. Mentre la universitat amenaçava amb fer caure noves sancions sobre el professorat que infringís les normes de drets d’autor al campus virtual, els docents s’havien d’enginyar fórmules per fer arribar als estudiants les lectures de les seves assignatures. Els textos van abandonar la plataforma tecnològica pensada per facilitar l’aprenentatge per passar a enviar-se a través de correus electrònics, compartir-se en carpetes de Dropbox o deixar-se a l’ordinador de l’aula perquè els estudiants se’ls copiessin en un pendrive.
Des de la UB, que ha anunciat l’acord aquest dimecres, expliquen que l’acord fa que el litigi no tingui sentit, perquè la UB adquireix la llicència de CEDRO per la reproducció, distribució i comunicació pública digital de fins a un 10% d’un llibre fins a l’octubre de 2016 i queden compensats els drets d’autor que reclamava l’entitat. Pel que fa als detalls econòmics de l’acord, la universitat explica que són reservats “per petició expressa de CEDRO”.
Una portaveu de la gestora, no obstant, assegura que cobren la mateixa tarifa a totes les universitats, 5 euros per estudiant i curs, amb un descompte d’un 10% a les universitats públiques per no tenir ànim de lucre. Amb aquestes xifres, a la UB els drets per un curs li costarien 283.500 euros, però no ha transcendit si ha pagat els cursos anteriors que reclamava CEDRO als jutjats.
Reclamen tres milions a la UAB
La UAB, la primera universitat condemnada per les denúncies de CEDRO, segueix resistint. El maig de l’any passat va ser condemnada a pagar 5 euros per estudiant i curs entre 2010 i 2013 i aplicar-hi un recàrrec del 50%, així com a retirar tots els continguts de CEDRO del seu campus virtual. La universitat va recórrer a l’Audiència de Barcelona, a on va tornar a perdre amb un increment del recàrrec, que multiplicaria la xifra per cinc.
Tenint en compte els 41.250 estudiants matriculats als centres propis de la UAB, la indemnització que reclama CEDRO podria ascendir als 3.093.750 euros. Des de la universitat asseguren que hi ha la possibilitat de recórrer la sentència al Tribunal Suprem, però que s’està parlant amb CEDRO abans de prendre la decisió.
“El nostre objectiu no és posar demandes contra les universitats espanyoles, el nostre afany és que es respectin els drets de propietat intel·lectual dels nostres socis”, asseguren des de CEDRO. “La reforma de la Llei de Propietat Intel·lectual que s’acaba d’aprovar va en aquesta línia”, afegeixen
Un cànon afegit
Els serveis de reprografia de les universitats –la majoria externalitzats– ja disposaven d’una llicència per fer fotocòpies d’obres del repertori de CEDRO, per la que pagaven un euro per estudiant i curs. Des de fa alguns anys CEDRO reclama també una llicència específica per la reproducció digital, encara que sigui en espais d’accés exclusiu de la comunitat universitària. Aquesta llicència, però, és cinc cops més cara, perquè l’entitat considera molt superior l’abast de la reproducció digital.
No obstant, poques universitats han acceptat aquesta taxa, i menys encara entre les públiques. La Universidad Carlos III de Madrid (UC3M), també demandada per CEDRO, va ser la primera i ara la UB s’hi suma.