El conjunt de les universitats de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears representen bona part de les universitats de l’Estat espanyol, amb 21 centres, 13 públics i 8 privats, dos dels quals a distància (la UOC i la VIU). Però més enllà dels elements culturals i lingüístics compartits, la seva realitat és ben diversa. La legislació espanyola deixa marge als governs autonòmics per aplicar polítiques ben diverses. Així veiem, per exemple, com Catalunya és el territori que carrega una part més gran dels ingressos de les seves universitats sobre els estudiants, i en canvi al País Valencià o les Illes Balears aquesta càrrega està sota per sota de la mitjana estatal.
L’informe Las universidades españolas. Una perspectiva autónomica. 2014 publicat aquest dimecres per la Fundación Conocimiento y Desarrollo recull diverses dades publicades prèviament i en presenta algunes de noves a nivell autonòmic i universitat per universitat. Aquesta informació permet fer un retrat de les universitats dels Països Catalans que presentem amb un seguit d’infografies.
Magnitud de les universitats
Les dades del curs 2012-2013 ens permeten conèixer la magnitud de les universitats pel que fa al nombre d’estudiants i Personal Docent i Investigador (PDI). Podem veure com les universitats privades, molt més petites, tenen una proporció molt més elevada de PDI estable. No obstant, en general tenen una proporció més baixa de PDI doctor. Les dades de producció científica són del període 2008-2012.
Docència i recerca
Catalunya és el territori capdavanter en recerca a l’Estat espanyol, però més enllà de les diferències territorials podem veure grans diferències en relació al tipus d’universitat. Pel que fa a la producció científica, la UOC, privada però amb finançament públic, és l’única que pot entrar a competir amb les públiques. Moltes de les privades, de fet, ni tan sols apareixen a les dades perquè només s’inclouen les que van incorporar més de 100 documents a Scopus el 2012. En relació a la docència veiem com, a excepció de la UIC, les universitats públiques tenen una ràtio molt més baixa d’estudiants per PDI.
Situació econòmica
L’informe sobre les universitats per comunitat autònoma aporta dades dels pressupostos liquidats de l’any 2012, curs 2012-2013. Així podem conèixer els ingressos i les despeses corrents de cada universitat i també quina part d’aquests representen les transferències que reben els centres per part de les administracions públiques i quina les aportacions de l’estudiantat i les seves famílies a través de preus públics i taxes. Podem veure una clara diferència entre les universitats catalanes, a on les aportacions de preus i taxes representen el percentatge més elevat, i les de les Illes Balears i País Valencià, on estan per sota de la mitjana estatal.
Evolució 2009-2012
Finalment, l’informe ens permet veure com ha evolucionat la situació econòmica de les universitats entre el 2009 i el 2012, un període de retallades i augments de preus. Mén enllà d’alguna excepció, les universitats han vist dràsticament reduïts els seus ingressos i, en conseqüència, les seves despeses. Pel que fa a les transferències públiques, s’han vist reduïdes sense excepció. A les universitats catalanes, on més, i a les valencianes, on menys. En canvi, els ingressos per taxes i preus públics s’han disparat, molt especialment a Catalunya, com ja hem vist. Cal destacar l’excepció de les politècniques, amb el baix increment a la UPC i el lleuger descens a la UPV.