El ministeri d’Educació va confirmar, el divendres a la tarda, que havia denegat l’ajuda de 6.000 euros a les úniques tres sol·licituds de famílies catalanes que volien escolaritzar els seus fills en castellà en un centre privat. El motiu era, segons va informar la Cadena SER, que els centres escollits per les famílies seguien tenint el català com a llengua vehicular, així com l’anglès.
Doncs bé, hores després, el mateix ministeri va rectificar en assegurar que les peticions no estaven rebutjades. Alguns mitjans, com El País, recollien declaracions de fonts ministerials que asseguraven que “després de revisar de manera més detallada els casos, no s’ha produït encara cap denegació”, sinó que s’ha demanat més informació als centres sobre la seva llengua vehicular. “Els expedients no estan tancats”, asseguraven.
L’últim que se sabia en relació a aquestes peticions és que tan sols n’hi havia tres de confirmades a Catalunya, a més de 25 al País Valencià, tres a les Illes Balears i quatre a Galícia. Les sol·licituds es poden realitzar al web del ministeri d’acord amb la LOMCE, que preveu que les famílies que vulguin el castellà com a llengua vehicular i no en trobin a la xarxa pública es puguin dirigir a centres educatius privats i, després d’avançar els diners de la matrícula, tinguin dret a demanar una compensació al ministeri d’Educació. Aquest ajut, segons consta a la llei, s’acabaria deduïnt de les partides que rep la Generalitat de Catalunya.
El total de l’ajuda, tal com va preveure el ministre José Ignacio Wert, havia de ser de 6.000 euros, que és el cost de l’escolarització d’un alumne durant tot un any en un centre públic, segons els càlculs del ministeri. De fet, el propi Wert ja havia previst una partida per al primer any de 5 milions d’euros destinats a cobrir les despeses d’aproximadament un miler de famílies. Finalment, però, han estat tan sols tres les que han completat tots els tràmits, i tot i així s’ha vist que no complien els requisits.