33,5 milions d’euros. Aquesta és la despesa que van assumir les universitats públiques catalanes per compensar ajuts als estudiants que no va pagar cap administració pública, com ja va avançar El Diari de l’Educació i ara confirmen les dades de l’informe La Universidad Española en cifras (2013-2014) de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE). Catalunya és amb diferència la comunitat on les universitats han d’assumir més despesa amb aquest objectiu. La següent a la llista és Madrid, on els centres han d’assumir 5,5 milions, 6 vegades menys que a Catalunya.
Això té una explicació, que està vinculada al fet que Catalunya sigui la comunitat autònoma que més cobra per la universitat. Cada crèdit (un curs acadèmic en sol tenir 60) ha 33,5 euros de mitjana aquest curs als estudiants o les seves famílies, mentre que el promig a l’Estat és de 18,6 euros, segons l’informe d’enguany de la Fundación Conocimiento y Desarrollo. Tot i que Catalunya sempre ha tingut els preus més alts, el 2012 van patir un important increment. Per això ingressos per taxes i preus públics de les universitats catalanes el 2013 van ser un 91,47% més alts que el 2013. Els ingressos per finançament públic, en canvi, van baixar un 23,17%.
Que té a veure això amb els ajuts que no paguen les administracions? Que estan destinats precisament a compensar aquests preus. La Generalitat va impulsar les anomenades Beques Equitat, que no aportaven recursos –com s’espera d’un sistema recursos–, sinó que aplica descomptes en els preus segons el nivell de renda de l’estudiant que no compensa a les universitats. En el cas de les beques del Ministeri d’Educació, el decret Wert de 2012 va establir l’Estat només cobriria les beques fins el 15% del cost dels estudis, i si les comunitats autònomes decidien pujar els preus fins el 25% del cost haurien d’assumir la diferència. Catalunya ha optat, però, perquè ho assumeix el pressupost de les universitats.
Tot i que en xifres absolutes Catalunya és la tercera comunitat autònoma que més recursos va dedicar a beques el 2013 (4,1 milions), en termes relatius a l’aportació a càrrec dels estudiants (l’assumeixin ells o no), l’aportació de la Generalitat catalana és d’un 1,6%. Té per davant Navarra (1,7%), Extremadura (2,7%), Canàries (6,7%), País Valencià (7,8%) i sobretot el País Basc, que fa front al 20% de la despesa estudiantil a les seves universitats.