Lleuger descuit del Govern espanyol. L’Executiu s’ha oblidat dels gairebé 130.000 professors de l’escola concertada a l’hora de tornar el 26% de la paga extra que els va retirar el 2012 i que sí que rebran els seus companys de la pública, segons denuncien quatre sindicats del sector. “Hi ha un malestar enorme en els centres de treball”, explica Jesús Gualix, secretari d’ensenyament privat de FETE-UGT, que avisa que elevaran de la protesta. Jesús Pueyo, el seu homònim de FESIE, va més enllà: “Ens mobilitzarem si no hi ha rectificació”.
El Reial Decret que l’Executiu va publicar el dissabte dia 12 al Butlletí Oficial de l’Estat no fa referència a la qüestió. L’Estat no paga directament als professors de la concertada perquè no són els seus empleats, però sí que es fa càrrec de les seves nòmines. L’Administració realitza un pagament delegat a través de les empreses propietàries de les escoles concertades. Un portaveu d’Hisenda explica que per tant aquesta compensació hauria d’anar en la partida dels pressupostos generals de l’Estat que es dediquen a la concertada –així es va retornar la primera partida, el 25%– i que depèn del Ministeri d’Educació. Però en el departament que dirigeix Íñigo Méndez de Vigo, preguntat per aquest diari, no ho saben: no hi ha resposta, però la partida de les escoles concertades no recull la pujada que necessitaria per afrontar aquesta devolució.
La qüestió queda en mans de les comunitats autònomes, que no estan obligades a pagar immediatament. El decret estableix que “cada Administració pública ha d’abonar les quantitats que preveu aquest article dins de l’exercici 2015 si així ho acorda i si la seva situació econòmica financera ho fes possible. Si no ho permet la seva situació econòmica financera el 2015, l’abonament podrà fer-se en el primer exercici pressupostari en que aquesta situació ho permeti”.
Funcionaris segons per a què
Quan l’Executiu va decidir el 2012 que sostrauria la paga extra de desembre als funcionaris, l’Administració va incloure en aquesta categoria els professors de l’escola concertada malgrat que no ho són. El decret esmentava una reducció en la partida de la concertada del 4,5%, equivalent a la paga extra dels mestres. En una espècie de solidaritat forçada amb els seus companys de la pública, els professors també van rebre una nòmina disminuïda al desembre. Ho van acceptar. Tampoc tenien alternativa.
Tres anys després, i a poc mesos de les eleccions generals, la Moncloa va decidir que era el moment de tornar aquests diners als funcionaris. Almenys una part: un 26%, segons figura en el Reial Decret que aprova el crèdit que finançarà aquesta devolució.
La publicació al BOE del RD va ser la confirmació d’una notícia anunciada. Els principals sindicats amb presència a l’escola concertada feia setmanes que temien el que al final ha acabat passant. Quan el Govern va començar a parlar de tornar part de la paga extra als funcionaris, mai es feia esment als professors de la concertada. El RD va confirmar l’oblit. La partida que els pressupostos dediquen a l’educació concertada puja un 1%, l’equivalent a la pujada salarial de què gaudiran els funcionaris. Però els sindicats exigeixen que s’incrementi, a part, aquest 4,5% que es va perdre el 2012. Ni rastre en els comptes. Si no hi ha esmena al Senat, que s’ha demanat, hi haurà mobilitzacions, avancen els responsables sindicals.
“Ens segueixen excloent”, lamenta Gualix. “Als treballadors de la concertada se’ns han aplicat les mateixes retallades que als de la pública i la LOE estableix que s’han d’aplicar les mateixes mesures. Però no hi ha previsió que es tornin els diners”, aprofundeix Jesús Rodríguez, el seu homònim de CCOO.
Però els salaris dels professors depenen de les comunitats autònomes. “És cert, però tampoc hi ha hagut provisió per a Ceuta i Melilla [el territori que sí que depèn del Ministeri d’Educació] i hauria d’haver-hi sigut”, respon Rodríguez. Madrid marca el camí i les comunitats el segueixen, és la tònica habitual. Va passar per retallar, no està clar que hagi de passar en el retorn.
En mans de les comunitats
D’aquesta manera, que els professors de la concertada rebin aquest 26% quedarà en mans dels governs autonòmics, excepte en alguns casos en què hi ha un acord d’homologació automàtica, explica Gualix, pel qual els treballadors de la concertada tenen igualtat de condicions que els de la pública, almenys d’inici (els sexennis i altres elements en queden al marge).
Preguntades algunes administracions autònomes en referència a això, tampoc saben què faran. El Reial Decret els dóna la possibilitat de retornar la part de l’extra o no, en funció dels seus pressupostos. I la pressa que es va posar en treure la paga extra no semblen tenir-la ara. Catalunya o Castella-la Manxa no han contestat la sol·licitud d’aquest diari. Un portaveu de la Comunitat de Madrid ha explicat que el Govern autonòmic no ho ha decidit encara. A Castella i Lleó sí que en tenen la intenció, però cap certesa. Si ho fan, en qualsevol cas, han d’estendre la mesura als professors de la concertada.
Amb aquesta confirmació, les centrals es plantegen elevar el to de la protesta, atès que la petició formal no ha obtingut resposta. “El sector no permetrà aquest greuge tan absurd, és totalment injust”, afirma Jesús Pueyo, secretari general del sindicat FESIE. “No tindrem cap problema en mobilitzar-nos per exigir al Ministeri que ens torni el que ens va treure”, aprofundeix Gualix.