S’acosta el final de la legislatura i la LOMCE, més coneguda com la Llei Wert, segueix aixecant ampolles. El Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha acceptat a tràmit la denúncia interposada per l’Associació Madrilenya d’Ateus i Lliurepensadors (AMAL) que advoca per la il·legalitat del currículum de l’assignatura de Religió, la matèria insígnia de la reforma d’educació de l’exministre Jose Ignacio Wert.
AMAL va presentar al juny un recurs contra les dues resolucions del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport publicades al BOE del 24 de febrer de 2015, en les quals s’estableixen les directrius de l’assignatura de Religió Catòlica per a Primària, ESO i Batxillerat.
L’associació atea reivindica en la seva demanda el “dret a rebre educació veraç” i assegura que dins del programa de l’assignatura s’inclouen continguts “de la veracitat de la qual no hi ha ni una mínima prova” i que per tant vulneren la Llei Orgànica de Protecció Jurídica del Menor. Una legislació que vetlla per la veracitat dels continguts impartits en les aules i protegeix el dret dels alumnes a rebre informació adequada al seu desenvolupament.
L’associació denunciant fixa el seu objectiu en paràgrafs concrets del currículum que segons el mateix president de l’associació atea, Luis Vega, pretén “ensenyar coses que no són certes” als nens, una cosa que “els pot crear confusió” ja que “a Religió els ensenyen que el món es va crear en set dies i en ciència els diuen que va trigar milers d’anys”.
La denúncia, signada per Vega, estableix recurs contra afirmacions com: “La incapacitat de l’ésser humà per ser feliç reclama la salvació”, “la plenitud de l’ésser humà està en relació amb Déu”, “els signes del regne: els miracles”, “l’home, obra mestra de la creació”, o “la bíblia narra el que Déu ha fet en la història”.
A més, AMAL assenyala que el currículum inclou un epígraf en el qual s’explica la creació de l’ésser humà titulat “Ruptura de l’home amb Déu: Adam i Eva”. L’associació considera que la història de la parella “conté un evident ensenyament moral contrària a la igualtat de gènere” i denuncia que és un contingut masclista.
Les pegues de l’Estat
AMAL va interposar el primer recurs contra el programa de l’assignatura insígnia de Wert al juny. El litigi va ser apel·lat immediatament per l’Advocacia de l’Estat, que va al·legar que l’associació madrilenya no estava legitimada per interposar aquesta demanda.
L’Advocacia va argumentar que els madrilenys no tenien rellevància suficient com per a recórrer una ordre nacional. Així mateix va adduir que només tenen dret a reclamar legalment “entitats que resultin afectades o estiguin legalment habilitades per a la defensa dels drets i interessos col·lectius”.
Però aquest discurs no va obtenir fruits, ja que després del reclam de la procuradora dels tribunals en nom de l’associació, la demanda ha estat acceptada a tràmit tres mesos després de ser interposada en considerar la justícia que AMAL sí que té legitimitat per interposar-la.
La pressió del lobby catòlic
La LOMCE va ser el projecte insígnia de l’exministre José Ignacio Wert. Una nova normativa en matèria d’educació a la qual es van oposar alumnes, professors i associacions de pares i mares i que algunes comunitats s’han negat a aplicar. La reforma entre altres coses va augmentar la importància de l’assignatura de Religió en el currículum escolar, una matèria que ara torna a comptar per a la nota.
La nova norma va eliminar l’assignatura d’Educació per a la Ciutadania i va donar més pes a Religió augmentant-ne les hores de classe i equiparant-la amb la resta de matèries obligatòries. Un enaltiment de la religió a l’escola que el president d’AMAL, Luis Vega, espera que “canviï al final de la legislatura”.
“Veiem difícil que el Tribunal falli al nostre favor perquè a Espanya el lobby catòlic és molt fort”, explica Vega, que assegura que “ara mateix hi ha molts ministres lligats a l’Opus Dei”. Encara que confia que si hi ha un canvi de govern a la fi de la legislatura, “els partits polítics compleixin els seus compromisos i deroguin la Llei Wert”.