67.179 alumnes de Quart d’ESO s’han enfrontat aquest dimarts amb les proves externes que la Generalitat passa cada any per avaluar les competències bàsiques dels joves en acabar l’escolaritat obligatòria. En la seva cinquena edició, aquestes proves, que fins ara avaluaven Llengua Catalana, Llengua Castellana, Matemàtiques i Llengua Estrangera, incorporen una prova de competències de Ciència i Tecnologia.
Els protagonistes de la primera prova, la de català, han estat l’escriptor Pere Calders i el periodista Michele Catanzaro. Els alumnes han hagut d’analitzar una adaptació de Tot s’aprofita, del primer, i d’un article del segon a la Revista Eureka, per tal de demostrar la seva comprensió lectora. En el segon apartat, el de l’expressió escrita, es demanava als estudiants una redacció sobre si en ple segle XXI és possible fer amics sense l’ús de les xarxes socials.
Les proves de castellà, amb un esquema calcat a les de català, han girat a l’entorn d’un fragment de Nada, de Carmen Laforet, i una entrevista a La Vanguardia a una experta en comunicació dels ximpanzés.
Pel que fa a la novetat de les proves sobre competències científicotecnològiques, que es faran demà, s’hi inclouran exercicis de qüestions referides a fenòmens naturals i tecnològics, interpretació de dades i ús de la metodologia científica. Una altra novetat és que s’inclou l’alemany com a tercera opció de llengua estrangera (fins ara les opcions eren únicament anglès i francès). La prova inclou dos textos de comprensió oral, dos de comprensió escrita i una redacció.
A les proves hi participen 1.060 centres educatius, de titularitat pública, concertada i privada. Els resultats formen part del conjunt d’informacions i proves que el professorat té al seu abast a l’hora de valorar el seu alumnat. Es tenen en compte per avaluar si l’alumne ha assolit les competències i objectius de l’etapa, però no són vinculants a l’hora d’obtenir o no el títol de l’ESO.
L’avaluació externa de les competències dels alumnes no sempre ha estat ben rebuda per tots els sectors. En alguns centres escolars la comunitat educativa o algun sindicat d’estudiants ha cridat a fer boicot als exàmens perquè no creuen que la Generalitat ni l’Estat hagin de valorar les competències de l’alumnat.
Aquest podria ser, a més, l’últim any que se celebressin aquestes proves organitzades per la Generalitat. Si la Llei Orgànica per la Millora de la Qualitat Educativa (Lomce) es desplega segons el calendari previst, el curs vinent les proves de Quart d’ESO ja les elaborarà el Ministeri d’Educació, tot i que no tindran efectes sobre la nota dels estudiants fins el curs següent, el 2017-2018.
Ja el curs passat la LOMCE preveia les proves externes a Tercer de Primària, que la Generalitat va adaptar al currículum català, segons argumentaven, perquè la pròpia llei Wert permetia certa laxitud en l’elaboració dels exàmens. En l’actual curs la LOMCE preveu implementar les proves a Sisè.