Com cada any, milers d’adolescents i joves desfilaran pel Saló de l’Ensenyament de la Fira de Barcelona a la recerca d’informació i consells sobre els seus futurs estudis. En la seva 28a edició, el Saló comptarà amb 182 expositors –entre ells universitats, instituts de formació professional, acadèmies…–, a més d’un espai cada vegada més important dedicat a la orientació dels joves que ara fan ESO i Batxillerat.
El Saló obrirà les portes des d’aquest dimecres 9 fins al 13 de març al palau 2 i la Plaça de l’Univers del recinte de Montjuïc. És un dels esdeveniments principals de la Setmana de la Formació i el Treball, que va donar el seu tret de sortida aquest dilluns amb l’ITWorldEdu (congrés sobre innovació educativa i noves tecnologies) i que integra també el Saló de Màsters i Postgraus Futura (11 i 12 de març).
A banda d’informar dels estudis ja existents, aquest any el Saló reforça els seus serveis d’assessorament i orientació acadèmica i professional amb tallers, xerrades i visites guiades, segons informen. En aquesta línia, el certamen acollirà tallers i seminaris per a docents, on el professorat podrà treballar aspectes clau en el procés de presa de decisions dels seus alumnes, així com i també rebre eines i recursos per l’acompanyament als joves en la tria d’itinerari acadèmic i professional. A més, es repetiran les visites guiades per a grups reduïts per a un assessorament més individualitzat.
Com és habitual, en l’àmbit de l’orientació, i més enllà de la presència en els estands dels diferents centres formatius, hi ha la presència del departament d’Ensenyament i la secretaria d’Universitats i Recerca, que amb els seus respectius grups d’experts afegirà suport orientatiu als estudiansts.
FP i internacionalització
També en la línea de potenciar la presència de la Formació Professional dels darrers anys, una altra novetat del Saló és que aquest any es donarà un protagonisme especial a la Formació Professional Industrial. A l’espai de demostracions del seu estand s’habilitarà un circuit per a què els visitants puguin realitzar un recorregut interactiu per les diferents fases d’un procés industrial automatitzat.
S’avança en la voluntat d’internacionalització dels estudis universitaris. En aquest àmbit destaca el Global Studies de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la primera titulació amb aquesta denominació a Catalunya i a l’estat espanyol. Es tracta d’un camp de creixent interès internacional -només als EUA més de 280 universitats s’ofereixen Global Studies–, que forma graduats capaços d’analitzar i de prendre decisions en relació amb fenòmens d’abast mundial en l’àmbit de la política, l’economia, la comunicació o la salut; en definitiva, en la complexitat de les societats contemporànies.
Per altra banda, la Universitat Autònoma de Barcelona oferirà per primer cop el Grau Obert en Llengües i Literatures que permetrà combinar dues especialitats durant el primer curs per a tots els estudiants que dubtin entre diverses carreres de llengua i literatura.
Les noves tecnologies també tindràn un paper important. Hi haurà habilitada una zona específica, l’Aula de Tecnologies Multimèdia, on es faran demostracions i activitats relacionades amb la realitat virtual i els videojocs. Destaca el Magic Marble, un joc inspirat en l’estètica de la Guerra de les Galàxies que permetrà que els visitants utilitzin el moviment del seu propi cos per resoldre diferents reptes.
https://youtu.be/ofPpFjCiO_I