“El sobrepès i l’obesitat infantil són problemes de salut importants que cal atacar perquè no vagin a més”. Així de contundent es mostrava el metge i expert en nutrició, Joan Quiles, que ara dirigeix la secció d’Educació per a la Salut de la Generalitat Valenciana.
Precisament, aquest és dels aspectes en què vol incidir el IV Pla de Salut de la Comunitat Valenciana que estarà vigent fins a l’any 2020 i que va presentar recentment la consellera de Sanitat del País Valencià, Carmen Montón.
Segons Quiles, les últimes dades reflecteixen que un 20% dels menors de 6 a 14 anys pateix obesitat i un 25% pateix sobrepès.
Tot i que les xifren daten d’una enquesta realitzada el 2011, Quiles ha assegurat que no hi ha hagut grans alteracions en aquests cinc anys i que, per tant, “els índexs romanen estables”.
No obstant això, l’objectiu del Pla de Salut és reduir-los, i en aquest sentit ha explicat que s’abordaran diverses mesures de cara a l’any que ve. Entre elles, destaca la introducció d’aliments ecològics als menjadors escolars, és a dir, obtinguts sense l’ús de productes químics.
Segons Quiles, “des de fa quatre o cinc cursos els menús escolars s’adhereixen a unes pautes d’alimentació saludable, però ara volem fer un pas més i controlar que l’elaboració d’aquests menús es faci amb un producte final de qualitat”.
Per a això, hi haurà uns inspectors de seguretat alimentària que han de comprovar en directe l’elaboració d’aquests menús amb productes el més frescos possibles i ecològics.
Una altra línia en la qual es treballarà és la promoció del “transport escolar actiu”, de manera que s’impulsin en la mesura del possible “els desplaçaments a peu o en bici”.
A més, es proposarà també l’increment de les classes d’educació física, tot i que “per a això cal modificar la llei eductiva, cosa que no depèn de nosaltres”, ha comentat.
Finalment, Quiles ha explicat que es potenciarà el consell actiu sobre alimentació dels pediatres i la detecció precoç per corregir a temps els primers excessos de pes.
Així, l’excés de pastisseria industrial, llaminadures, caramels o menjar ràpid o precuinat, unit a un dèficit d’exercici físic, són factors determinants perquè els més petits pateixin sobrepès.