A falta d’una setmana perquè comencin les Proves d’Accés a la Universitat (PAU), conegudes popularment com la Selectivitat, ha tornat a aflorar la queixa dels estudiants que han d’anar a recuperació al setembre i que veuen com les classes a la universitat comencen sense que ells tinguin encara una plaça assignada. El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha denunciat aquest dimarts que aquesta situació els crea un “greuge comparatiu” amb la resta d’estudiants i “els pot dificultar encara més superar amb èxit els estudis universitaris”.
El curs passat van ser 5.620 estudiants els que van participar en la convocatòria extraordinària de setembre, que aquest any se celebrarà els dies 6, 7 i 8 de setembre. Els resultats, però, no es coneixeran fins el 20 de setembre. I a això cal sumar-hi el període de reclamacions i revisions, que acaba el dia 7 d’octube, quan la majoria de facultats ja portaran almenys dues setmanes de classe. Segons el Síndic, que a aquests estudiants se’ls assigni la plaça un cop iniciat el curs és una vulneració del seu dret a assistir a classe “en igualtat de condicions que els que es matriculen al juliol”.
El departament d’Economia i Coneixement es nega per ara a canviar el calendari, al·legant que és molt complicat ajustar els interessos de tots els qui intervenen en la Selectivitat i les preinscripcions universitàries: el departament d’Ensenyament –de qui depèn el calendari de Segon de Batxillerat–, les 12 universitats diferents que hi ha a Catalunya i el Ministeri d’Educació, que fixa una forquilla dins la qual s’han de realitzar les PAU (enguany ha marcat de l’1 al 16 de juny, i la Generalitat ha escollit els tres últims dies).
Aquesta no és la primera vegada que els estudiants de recuperació patiran aquest greuge, que es ve repetint a Catalunya sobretot des que s’ha anat avançant progressivament l’inici del curs acadèmic a les universitats els últims anys. Els afectats creuen que és injust que ells paguin la mateixa matrícula que la resta de companys quan es perden com a mínim una desena de jornades lectives.