Els pingüins són una espècie que, com els humans, mostra diversitat d’opcions sexuals. Al zoo de Bremerhaven a Alemanya, per exemple, entre els 20 pingüins adults que hi havia el 2009, hi havia sis parelles heterosexuals, tres parelles homosexuals i dos solters. El director del zoo va portar noves femelles per intentar separar les parelles del mateix sexe, però no ho va aconseguir. De fet, una de les parelles de mascles va adoptar un ou i van tenir un fill després de 20 anys junts.
És per realitats com aquestes, tan semblants a les nostres, que els pingüins protagonitzen un dels cinc curts que l’Ajuntament de Barcelona portarà a escoles i instituts de la ciutat el curs vinent en un projecte que pretén prevenir i lluitar contra la violència envers la diversitat sexual. El projecte ‘Diversitat en curt’, impulsat pel consistori en col·laboració amb la Fundació La Casa y el Mundo i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, ha convidat cinc directors i directores a fer arribar a través del llenguatge visual l’enteniment i “el respecte a la varietat sexual i afectiva”. Està inspirat en una iniciativa del govern francès que volia respondre a les taxes més elevades de suïcidi entre els col·lectius de gais, lesbianes i transsexuals.
“La imatge ajuda una mica a entendre o a posar de relleu què és la societat avui en dia, aprofundir en el tema i poder treballar-ho de manera més profunda o més didàctica”, assegura Laura Jiménez García, mestra i pedagoga encarregada d’elaborar el material didàctic que acompanyarà aquests curts. “Si no tens els ulls oberts o ningú t’ho diu, potser no veus que la realitat és molt diversa”, afegeix.
Els materials del programa es distribuiran a la Xarxa d’escoles i instituts per la igualtat i la no-discriminació, posada en marxa el 2014 i formada actualment per onze centres educatius de la ciutat de Barcelona. “Volem donar als professors, que potser no els coneixen, uns conceptes que puguin definir clarament als alumnes i els puguin treballar a partir d’aquí”, explica Jiménez. “A primària es tracta de fer un esclariment de conceptes com què significa ser gai, o lesbiana, o divers en el gènere, però els més grans tenen més inputs de la societat, on la cultura o els mitjans ens informen d’una manera determinada”, remarca.
A França el projecte es va concretar en 5 films contre l’homophobie, promoguts pels ministeris de Salut i de Cultura, que van portar aquests curts a les escoles públiques del país però també van impulsar una campanya televisiva amb la participació de personatges reconeguts. Els curtmetratges que promou l’Ajuntament de Barcelona seran emesos al Canal 33 i estrenats a la Mostra Internacional de Cinema Gai i Lesbià: FIRE!! a partir del 30 de juny.