La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) permetrà a partir del curs 2017-2018 que els estudiants es puguin matricular en els seus graus i màsters en qualsevol mes de l’any. Aquesta “flexibilització” dels cursos va en la línia “personalitzar cada vegada més l’atenció als estudiants”, exposava el rector de la universitat, Josep Maria Planell, que ha presentat aquesta setmana l’horitzó institucional 2017-2020 de la UOC.
Amb l’objectiu de “situar l’estudiant al centre”, en paraules de Planell, la universitat ja ha fet alguns passos, com crear un campus únic –abans estaven separats en funció dels idiomes–, i ara es planteja que els estudiants es puguin matricular durant tot l’any i que puguin tenir un acompanyament molt més intens dels seus tutors, fins i tot a través de missatgeria instantània com WhatsApp. Aquest últim és encara un pla pilot amb 150 tutors. “Idealment voldríem que l’estudiant tingués un consultor a la seva disposició 24 hores al dia i 7 dies a la setmana, per quan li sorgeixin els problemes, però sabem que a hores d’ara no és possible”, sosté Planell, conscient que aquests extrems no són compatibles amb les condicions laborals dels docents o amb determinats procediments administratius.
Per ara, la flexibilització de la matriculació l’apliquen només als cursos de Formació Professional en línia, que imparteixen en col·laboració amb Jesuïtes Educació, atès que la seva distribució en el calendari, en comptes de ser un curs convencional, és per projectes. Els estudiants es poden matricular segons el projecte, amb el límit de 30 mesos per a completar tot el cicle –a un ritme periòdic, calculen que en caldrien 18–. A partir del 2017 preveuen traslladar aquest model a tots els graus i màsters.
Quatre graus i onze màsters nous
La UOC ha estrenat aquest curs el seu nou grau de Disseny i Creació Digitals, amb 326 estudiants matriculats, i aspira a posar en marxa 11 noves titulacions a partir del setembre vinent. Entre elles s’hi compten quatre nous graus –Belles Arts, en col·laboració amb el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía; Ciències de la Salut, Relacions Internacionals i Logopèdia, en coordinació amb la UVic–, i 11 màsters, sis dels quals ja s’ofertaven però sense ser oficials. Amb aquests nous estudis, ja UOC tindria ja 25 graus i 54 màsters.
Aquest creixement s’ha percebut també en el nombre d’estudiants. El curs passat fins a 42.813 persones es van apuntar alguns dels seus estudis (31.993 en graus, 8.762 en màsters i 2.058 en cicles LRU), en conjunt un 1,7% més que el curs 2012-2013. D’aquests, cal destacar que fins a 10.803 ja són d’altres comunitats de l’Estat espanyol. És per això que a les seves seus ja obertes a Madrid, València, Sevilla o Bilbao, s’hi afegiran en els propers anys, segons les previsions de Planell, seus a les Canàries, Palma de Mallorca, Galícia o Saragossa.
La UOC compta també amb estudiants en 95 països estrangers, tot i que Planell reconeix que de moment “es tracta sobretot de catalans i espanyols que viuen fora”. Més enllà d’això, la voluntat és “globalitzar la universitat”, explica Planell, fet que comportarà contractar professors col·laboradors en els països on s’implantin, entre els quals han posat el focus en Colòmbia, Perú, Xile i Mèxic.