Des d’El Diari de l’Educació volem posar-vos-ho fàcil per trobar novetats editorials per als més petits de la casa aquest Sant Jordi. Com en anys anteriors, hem preguntat als experts en descobrir autèntics tresors a les estanteries perquè ens facin les seves recomanacions. Cinc llibreters de diverses llibreries especialitzades en literatura infantil i juvenil d’arreu del territori han col·laborat en la tria de llibres d’enguany per a diferents grups d’edat: Baobab (Palma de Mallorca), El Genet Blau (Lleida), El Petit Tresor (Vic), La Petita (Barcelona) i L’Aranya (Cerdanyola del Vallès).
De 0 a 3 anys
Baobab: Sant Jordi i el drac de Meritxell Martí i il·lustrat per Xavier Salomó (Combel). “Un nou títol de la col·lecció Minipops, on els més petits de la casa descobriran la llegenda de Sant Jordi de la manera més divertida, gràcies al seu senzill text rimat i els seus espectaculars Pop-Ups”.
El Genet Blau: Petita a la jungla de Marta Altés (Blackie Little Books). “Aquest és un d’aquells àlbums il·lustrats que si l’has tingut de petit, et queden les imatges gravades al cap per a tota la vida, d’aquells llibres que s’han de guardar. La moneta és petita però té grans ambicions. Una història per aprendre a travessar els propis límits i els límits que ens imposen els demés. La fluïdesa entre el text i les imatges és absoluta. Una altra obra rodona a què ens té acostumats aquesta artista barcelonina.”
El Petit Tresor: Enfilant el caminet de Mariana Ruiz Johnson i traduït per Maria Luchetti (Kalandraka). “Acolorit, amb ritme. La història d’un grup d’animals que marxen de l’1 al 10 cap a un esdeveniment molt especial, i tot plegat amb rimes festives per cantar i comptar. Un llibre en format cartoné perquè els infants el puguin manipular amb facilitat i al seu aire.”
La Petita: Tan lleuger, tan pesant de Susanne Straßer (Juventud). “L’elefant vol gronxar-se al balancí. Però és tan pesant! Llavors arriba el pingüí, després el mico, després l’estruç i després… L’autora d’El pastís està tan amunt ens proposa aquesta entranyable i divertida història sobre l’ajuda inestimable que ofereixen els bons amics. Un primer àlbum il·lustrat ideal per als més petits, amb pàgines de cartró, imatges senzilles molt definides i colors vius.”
L’Aranya: Els meus primers Haikús de Núria Albertí i il·lustrat per Mercè Galí (Cep i la Nansa). “Imatges poètiques en un sospir que il·lustren els primers Haikús per als més petits. Un viatge de tres versos a la imaginació.”
De 3 a 6 anys
Baobab: Això no és una selva de Susanna Isern i il·lustrat per Rocio Bonilla (Flamboyant). “Àlbum il·lustrat que ens explica la història de la Paula, una petita molt simpàtica, que un dia va decidir dir que no a tot. Però el que mai es va imaginar és que la seva casa es convertiria en una autèntica selva. Un divertit conte, amb unes extraordinàries il·lustracions, que ajuda a gestionar, tant a pares com a educadors, l’etapa del “no” a tot.”
El Genet Blau: El gripau i els nens, d’Ilan Breman i Anna Aparicio Català (Takatuka). “Dos nens gaudeixen fent mal als animals i topen amb un gripau que els farà anar de bòlit. Recorda les faules tradicionals en què l’animal ganut que aparentment té les de guanyar fracassa davant de l’astúcia de la seva víctima. En aquest cas els animals rapinyaires són els dos nens i la víctima astuta és el vell i savi gripau. Les il·lustracions a plena pàgina són molt expressives, amb varietat de plans i de colors.”
El Petit Tresor: La llegenda del cavaller Sant Jordi d’Àfrica Fanlo (Publicacions de l’Abadia de Montserrat). “Un llibre que ens convida a passar pàgina des de la portada. Una nova versió de la llegenda de sant Jordi: un àlbum il·lustrat sense text, de manera que permet al lector omplir-lo de paraules que, probablement coneix o voldrà inventar. La il·lustradora Àfrica Fanlo ha realitzat un treball visual magnífic, elegant.”
La Petita: Mau Iz Io? de Carson Ellis (Barbara Fiore). “Carson Ellis ens convida a observar un món diminut, el nostre, però des d’una altra dimensió, la de les formigues, els escarabats, les aranyes, les marietes, les llagostes, les erugues… que organitzen la seva vida al voltant d’una planta que amb el pas de les estacions neix, creix i mor. Un llibre ple de detalls extraordinaris, on el llenguatge dels insectes es revela ple d’una màgia incomprensible. Una delícia.”
L’Aranya: Per què?, de Teresa Porcella i il·lustrat per Emilio Urberuaga (Combel). “Un diàleg absurd entre una llebre a qui li agrada dur la contrària i un ratolí ben murri. Ideal per als qui s’acaben d’iniciar en la lectura.”
De 6 a 12 anys
Baobab: El desastrós Max Crumbly. Quin fàstic de dia de Rachel Renée Russell (Estrella Polar). “De la mà de l’autora de gran èxit comercial amb la saga ‘Diari d’una Penjada’, arriba una nova sèrie d’humor on el nostre protagonista, Max Crumbly, és l’antiheroi perfecte i un perdedor total. Si ets fan de Diari de Greg, aquest és el teu llibre.”
El Genet Blau: La tribu dels Zippoli de David Nel·lo (Bambú). “Una novel·la per a descobrir que la màgia de l’aventura i la màgia de la lectura sovint són una mateixa cosa. Va acompanyat d’il·lustracions de Pere Ginard, on es barreja el dibuix amb la fotografia, a manera de collage.”
La Petita: Armstrong de Torben Kuhlmann (Juventud). “Un nou àlbum excepcional de l’autor de Lindbergh i Moletown. Una fascinant aventura en la qual el petit ratolí Armstrong haurà de viatjar a la lluna, seguint els consells del vell Lindberg, per demostrar a la resta de ratolins que el satèl·lit terrestre no està fet de formatge. Per fer-ho haurà d’endinsar-se en l’estudi de l’aeronàutica i de l’espai, tot passant pel museu Smithsonià i la universitat, posant a prova l’enginy amb els seus invents per viatjar a l’espai i a l’hora fugir de la policia que li trepitja els talons. Una narració il·lustrada magistral.”
El Petit Tresor: Podries de Joana Raspall i il·lustrat per l’Ignasi Blanch (Takatuka). “Amb aquest poema escrit per la Joana Raspall l’any 1998, l’il·lustrador Ignasi Blanch fa un sensible àlbum il·lustrat per fer reflexionar al lector sobre la condició humana i, alhora, un homenatge a aquelles persones que han hagut de deixar les seves llars de manera inesperada.”
L’Aranya: Gossos & gats sota la lupa dels científics d’Antonio Fischetti, il·lustrat per Sébastien Mourrain i traduït per Oriol Sánchez Vaqué (Nordica Infantil). “Un quadern il·lustrat per descobrir curiositats i aprendre a conviure millor amb els nostres companys peluts!”
De 12 a 16 anys
Baobab: L’arbre de les mentides de Frances Hardinge i il·lustrat per Chris Riddell (Bambú). “Guanyadora del Premi Costa, aquesta novel·la juvenil ambientada en l’època Victoriana, ens explica la història de Faith Sunderly, una jove de 14 anys, que a causa de la mort en estranyes circumstàncies del seu pare, decideix investigar i descobreix entre les pertinences del pare un estrany arbre que s’alimenta de mentides i revela secrets ocults.”
El Genet Blau: Rere l’ombra del bruixot de Francisco Díaz Valladares (Edebé) “Explica el retorn d’un noi blanc a la seva Àfrica natal després d’uns anys d’absència. Novel·la d’aventures i de creixement, ambientada a l’Àfrica actual.” Premi Edebé de Literatura Juvenil.
La Petita: Els Imaginaris d’A. F. Harrold (Blackie Books). “Una gran novel·la juvenil, capaç de conjugar una imaginació extrema i uns personatges plens de vida i innocència amb la tenebrosa presència del mal. En Rudger és el millor amic de l’Amanda, tot i que no existeix. Només l’Amanda pot veure el seu amic imaginari. Però un dia apareix el senyor Bunting. Vol emportar-se el Rudger. Alguns diuen que Bunting s’alimenta d’amics imaginaris. L’única solució és que Rudger fugi sol. Però, pot un amic imaginari sobreviure sense algú que l’imagini?”.
El Petit Tresor i L’Aranya: L’ocarina blava de Mario Satz, il·lustrat per Zuzanna Celej i traduït per Tina Vallès (Babulinka). Les dues llibreries coincideixen en recomanar aquesta “novel·la d’aventures, tendra i còmica, de prosa poètica, que ens endinsa en la riquesa cultural i paisatgístic de l’Àfrica i que ofereix un relat sobre els perills de l’ambició.”