Aquesta és una petita mostra de situacions humorístiques i propostes de reflexió al voltant de com estem canviant la nostra forma de llegir avui en dia. La lectura en digital ens posiciona sovint a favor o en contra, però a la pràctica la incorporem i no cal que la pensem en contraposició a la lectura en paper.
1. La bona lectura ens ajuda a créixer, a aprendre, a viure… A obrir-nos a noves mirades i a noves perspectives que no teníem interioritzades. Només la lectura que fem en paper o també la que fem en pantalles?
2. Llegim més avui en dia o llegim menys? Si ens fixem al nostre voltant veurem moltes persones llegint de forma habitual, però potser fan una lectura més dinàmica i menys pausada i lineal com la pensem habitualment.
3. Podem llegir en pantalla les mateixes lectures que en paper, tot i que l’experiència lectora sigui diferent. El valor i els valors dels clàssics no caduquen, però cal adequar-nos al context actual per acostar-los als aprenents actuals?
4. Alguns avantatges de la lectura en digital: permet accedir a molts títols des de diferents dispositius, aprofitar eines com diccionaris o traductors, gestionar l’hipertext, la multimodalitat i la socialització d’allò que llegim amb altres persones de forma pràcticament simultània.
5. Desavantatges dels nous dispositius: alguns de tècnics, com la dependència de la bateria, de la wifi o la connectivitat. D’altres de perceptius, com l’olor que es desprèn al passar els fulls o el tacte que ens agrada quan n’acariciem el llom.
6. Com s’usen les noves tecnologies a l’escola? Aprofita els avantatges estratègics o reprodueix els formats que ja coneixem? Introdueix nous llenguatges com la lectura de la imatge i dels mitjans de comunicació?
7. Alerta amb els riscos de la digitalització com poden ser la propietat dels continguts, el seu accés limitat o bé sentir-se espiat pels nous nous oligopolis en la gestió de les estadístiques que generem (com poden ser el temps que dediquem a cada pàgina i quines frases hi subratllem).
Segur que n’hi ha d’altres acudits gràfics que poden suggerir nous usos i debats al voltant de com aprofitar el millor de cada format, perquè poden conviure i complementar-se plegats. Bon Sant Jordi!