El curs s’acaba, i per als alumnes és el moment de substituir llapis per gelats. Els pupitres per platges. Els deures per castells de sorra. Un temps per fer maletes i, amb una mica de sort, viatjar cap a un destí exòtic. Però no passa el mateix amb molts mestres. O no encara. Les primeres setmanes de juliol són també un temps de formació per als milers de docents que s’han inscrit a les Escoles d’Estiu que s’ofereixen arreu del territori, on la demanda s’ha disparat acompanyada d’un fort increment de l’oferta.
Per aquest juliol es recullen més de 6.000 inscrits a les 18 escoles d’estiu que organitzen Moviments de Renovació Pedagògica (MRP) de Catalunya, una xifra que representa un 15% més que l’any passat. A entitats com Rosa Sensat, la xifra respecte del curs passat s’ha duplicat. De 700 persones el darrer curs a 1.400 aquest any. A la comarca del Maresme, els organitzadors de l’escola d’estiu local preveuen que no podran atendre tota la demanda, que podria superar les 500 persones. Alguns s’hauran de quedar fora de la formació. A l’Alt Empordà, després de dues dècades sense gaire acció, ha renascut un moviment de renovació amb molta força que organitza un detallat programa per a 200 assistents. Revifalles similar s’han viscut en els últims anys a la Garrotxa, Osona o l’Hospitalet de Llobregat.
Quins són els motius que es troben darrera d’aquesta febre formadora? N’hi ha diversos. Un d’ells podria ser que els mestres substituts cobraran el mes de juliol si acrediten una formació de mínim de 30 hores a l’estiu. És el primer any que això passa des del 2010. Però segons els càlculs dels organitzadors aquest fenomen podria tenir menys pes de l’esperat. De les milers de persones inscrites a les iniciatives de formació, només uns pocs centenars (al voltant del 10%) han demanat el certificat que el Departament d’Ensenyament reclama als substituts per poder validar la formació. Així que el motiu de pes es trobaria més aviat en el fort interès dels docents per actualitzar-se professionalment en un moment en què el sistema tradicional d’ensenyament s’està posant en qüestió i l’aposta per la innovació educativa és al centre del debat públic.
Ganes de canvi
“Entre els mestres hi ha moltes ganes de canvi. Existeix la consciència que la societat ha canviat, i que ara li toca a l’escola adaptar-s’hi”, valora Pilar Gargallo, presidenta de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya. En la mateixa línia, Francina Martí, presidenta de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, assegura que “els docents senten que se’ls demana una sèrie de coses i tenen el neguit de no saber com fer-ho. Senten que necessiten formar-se”.
I com donar resposta a aquesta necessitat? Amb més oferta. Rosa Sensat organitza a part de la seva Escola d’Estiu habitual una proposta formativa pensada de manera específica per als mestres integrants del programa Xarxes per al Canvi, però que està obert a tots, i que s’ha dissenyat de manera conjunta amb Escola Nova 21, la Diputació de Barcelona, l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la Universitat Autònoma de Barcelona i el Consorci d’Educació de Barcelona. Aquestes sessions de formació perseguiran afavorir “els processos de col·laboració entre docents i centres”, exposa Martí. “No volem que els mestres vinguin a buscar receptes, impulsem la reflexió i que cadascú vegi quines mesures són les més adients tenint en compte les circumstàncies de cada centre”, conclou.
Algunes de les preguntes que es plantejaran als participants seran: “Quina és la relació entre el que fem i el que diem a l’escola? Les pràctiques educatives estan basades en com les persones aprenen? Com organitzem els espais, els temps i els materials? Com són les relacions, els rols i la participació dels diferents agents educatius en els processos de canvi i de transformació?, segons especifiquen els portals webs de Rosa Sensat i Escola Nova 21. El grup de formadors que dinamitzarà la proposta estarà coordinat per David Atzet, professor i director del SINS Cardener de Sant Joan de Vilatorrada, de la Xarxa d’instituts innovadors de l’ICE de l’UAB i formador de formadors. S’espera que a aquesta formació hi assisteixin al voltant de 700 docents.
A més, Escola Nova 21 farà una oferta formativa arreu del territori creada en col·laboració amb diferents entitats: a Lleida i Manresa amb els moviments de renovació pedagògica, a Tarragona i Tortosa amb l’ICE de la Universitat Rovira i Virgili, i a Granollers, Vilanova i la Geltrú i Sitges amb els ajuntaments dels municipis. També faran formació intensiva als equips directius i impulsors dels centres de la mostra representativa del programa d’innovació. A totes aquestes sessions s’espera la participació d’un miler de persones més. “La demanda que hem tingut ha estat altíssima, hi ha molt d’interès”, celebra David Pérez, coordinador d’Escola Nova 21.
D’altra banda, es fan lloc també durant el juliol noves experiències de formació del professorat, com són els edcamp, que impulsa la Fundació Jaume Bofill, i que s’inscriuran en l’oferta d’escoles d’estiu com la de Mataró o la de la Garrotxa. Aquesta és una proposta formativa que defuig el format convencional. “No hi ha un programa definit. Els mateixos participants decideixen els temes que volen tractar a partir de les seves experiències”, detalla Xavier Pujol, promotor a Catalunya del moviment nascut a Estats Units i estès arreu del món.
El mapa de les escoles de la renovació pedagògica
Al mapa de les 18 Escoles d’Estiu dels MRPs de 2017 també s’hi troba recollida l’oferta de l’Associació de Mestres Alexandre Galí al Vallès Occidental, el Moviment d’Ensenyants de l’Hospitalet, el Grup de Mestres de l’Anoia, el grup d’Ensenyants Urgell Segarra, el Grup de Mestres d’Osona, el Col·lectiu de Docents del Bages i l’Associació Catalana de Telemàtica Educativa, entre d’altres. Les propostes comptaran amb un ampli ventall de possibilitats de formació que inclouran activitats d’experimentació en Educació Matemàtica, eines digitals i de comunicació, coaching per docents, mindfullness i ioga per cultivar l’atenció i la concentració a l’aula, i l’educació emocional.
Finalment, el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya reconeix 10 iniciatives més de formació per a mestres aquest estiu, que inclouen l’Escola d’Estiu d’Educació Musical, l’Escola Virtual d’Estiu Espiral, i les propostes de l’Associació d’Ensenyants d’Informàtica de Catalunya (AEIC), el Col·legi professional dels professors de Dibuix i Belles Arts (COLBACAT), el Col·legi de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya, la Comunitat Catalana de Webquest, Blanquerna, iEARN Pangea i 033 Educa.