Un bon nombre d’institucions i entitats educatives catalanes s’han pronunciat aquest dimecres a favor de la democràcia, del diàleg i del dret a decidir, i han condemnat les actuacions policials dutes a terme al llarg del dia pel govern de l’Estat per impedir el referèndum de l’1 d’octubre, aprovat aquest setembre pel Parlament de Catalunya i suspès pel Tribunal Constitucional.
Entre els primers a reaccionar s’hi han comptat les vuit universitats públiques (UPF, UB, UAB, UPC, UOC, UdG, URV y UdL), que han emès un comunicat signat conjuntament pels seus rectors on es condemnen “els episodis coercitius de la llibertat d’expressió que s’estan produint aquests darrers dies”. Una mica més enllà han anat almenys la Universitat de Girona, el rector de la qual ha convocat una protesta divendres “per poder expressar lliurement el desig de democràcia”. També la Universitat de Vic ha emès un comunicat en defensa de les institucions catalanes.
En aquest sentit, aquest dijous a les 11 hi ha previstes concentracions a molts campus de les diverses universitats públiques catalanes, i a partir de les 13 hores un acte polític central a la plaça cívica de la UAB, amb la participació, entre d’altres, de Lluís Llach, David Fernandez, Josep Maria Terricabras o Neus Lloveras. Els actes els organitza Universitats per la República, un col·lectiu que compta amb adhesions d’Òmnium, l’ANC, desenes de professors i sindicats d’estudiants.
De fet, la presència d’estudiants ha estat constant en les protestes d’aquest dimecres. En alguns campus s’hi han celebrat assemblees i s’han aturat algunes classes. A primera hora del dijous, el CEUCAT, que agrupa els consells d’estudiants de es diverses universitats, ha emès un comunicat també signat per la majoria de sindicats que denuncia els fets de dimecres i obre una nova porta: “Pactar una aturada general indefinida i unitària a totes les universitats catalanes, on s’hi impliqui tota la comunitat universitària”.
Comunicats d’entitats
Durant tot el dimecres, entitats com l’Associació de Mestres Rosa Sensat, la Fundació Jaume Bofill, la Fundació Marianao o la Fapac han animat els seus seguidors a través de les xarxes a unir-se als diversos actes de protesta en defensa de la democràcia i les institucions catalanes.
En el cas de la Fapac, ha emès un comunicat on es condemna la “utilització partidista de les lleis” apel·la a les 2.200 AMPA federades “a participar en les mobilitzacions que en defensa de la democràcia es convoquin arreu del territori”. “Volem que els nostres infants i jovent creixin amb els valors de la democràcia, el diàleg, el respecte i la llibertat, lluny de qualsevol acció o actitud repressiva”, afirma la nota.
També l’Escola Pia s’ha volgut pronunciar sobre el que estava passant fent públic un comunicat on es condemnem “les accions dutes a terme contra les institucions catalanes i els membres del nostre poble, les quals entenem contràries als principis essencials de la democràcia i de la llibertat d’expressió” i es defensa “el dret del Poble de Catalunya a ser consultat sobre el seu futur”. Una altra institució de centres concertats que s’ha pronunciat a estat La Salle Catalunya, que ha reclamat que s’escolti la ciutadania.
El degoteig de comunicats de condemna d’entitats de la comunitat educativa catalana al llarg del dia ha estat constant. Entre altres, el del Col·legi de Pedagogs (que s’ha adherit a un manifest de diversos col·legis professionals a favor del referèndum), la Federació Catalana d’Escoltisme, la Confederació del Tercer Sector Social, l’associació de mestres jubilats RELLA o la federació de MRPs.
Crides a concentracions als centres educatius
Pel que fa als sindicats, aquest dimecres la USTEC-STES (IAC), el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), CGT Ensenyamnet i la Intersindical-CSC han presentat el manifest Pacte educatiu pel referèndum i ho han aprofitat per fer una crida a la mobilització a fi de defensar “el dret a votar” l’1 d’octubre. Per la seva banda, els líders de CCOO i UGT han fet una compareixença conjunta per condemnar les detencions i registres del dia, així com exigir el respecte pels drets civils, però sense cap crida explícita a la participació l’1 d’octubre.
A mesura que ha avançat la jornada, USTEC i el SEPC han fet una crida a celebrar concentracions a les portes de les escoles i instituts sota el lema “contra l’estat d’excepció i en defensa de la democràcia”.