Ciutadans i el Partit Popular s’han llançat a una carrera per ser el partit que més moviments faci contra “l’adoctrinament polític” que asseguren que existeix a les escoles catalanes. Les dues formacions han anunciat aquest dimarts que presentaran iniciatives al Congrés dels Diputats encaminades al fet que “la política abandoni les escoles”.
El portaveu de Ciutadans, Juan Carlos Girauta, ha anunciat a la cambra baixa que presentarà una proposició de llei per “garantir la igualtat a totes les aules d’Espanya”. “En l’educació cal acabar amb pràctica de l’adoctrinament”, ha afirmat.
Minuts després, el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, informava que el seu grup presentaria una proposició no de Llei a la comissió que realitza els treballs del pacte educatiu per “reforçar l’Alta Inspecció educativa de manera que la política abandoni les escoles”. “És una mesura per a tota Espanya, però especialment per a Catalunya i altres comunitats on s’ha començat a percebre, com València i Balears”, ha afegit.
Els principals agents de la comunitat educativa catalana han sortit en tromba aquestes últimes setmanes contra les acusacions per part del PP i de Ciutadans que el professorat adoctrina els alumnes, així com per oposar-se a l’aplicació de l’article 155 amb el qual el Ministeri d’Educació assumeix les competències d’Ensenyament.
Giarauta ha insistit que confia que la seva proposta normativa tiri endavant perquè “qualsevol demòcrata estarà a favor d’acabar amb l’adoctrinament i la manipulació dels nens”. El dirigent de Ciutadans ha assenyalat que esperen portar la futura llei a la Cambra “abans que acabi l’any”.
El portaveu del PP ha explicat que plantejat una Proposició No de Llei (PNL) en el marc de la comissió del pacte educatiu perquè “es vol respectar les vies per la reforma educativa”. “És un clam nacional la necessitat de reformar el sistema educatiu i tancar un sistema capaç de millorar i afrontar els reptes del futur. Amb aquest objectiu volem incorporar aquesta iniciativa al pacte educatiu perquè la política de la confrontació abandoni les escoles. Que les estelades i les banderes inconstitucionals deixin de presidir les escoles”, ha afirmat.
El ministre d’Educació i portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, ja ha anunciat en diverses ocasions que l’Executiu central es posiciona per incrementar les competències de l’alta inspecció en l’àmbit educatiu per augmentar els controls sobre els continguts per a la formació dels alumnes.
Ciutadans ja va intentar que el Congrés recolzés una iniciativa amb la qual instava a l’Alta Inspecció del Ministeri d’Educació a que fes inspeccions als centres i elaborés informes sobre les decisions de l’Administració educativa en relació amb els continguts curriculars bàsics i amb la garantia dels drets i igualtat dels alumnes, sobretot en matèria de drets lingüístics. Però en aquella ocasió només va votar a favor UPN, mentre que el PP es va abstenir i els altres partits van votar-hi en contra.
Només fa una setmana, el Congrés va reprovar, amb els vots en contra del PP i Ciutadans i l’abstenció del PNB, al ministre d’Afers Estrangers, Alfonso Dastis, com demanava ERC en una moció en què se l’acusava de “mentir pública i deliberadament” sobre el “no ensenyament del castellà a l’escola pública catalana”.
Les iniciatives parlamentàries de les dues formacions tenen lloc quan s’ha posat sobre la taula el debat sobre la revisió de les transferències de competències. El Govern de Mariano Rajoy admet que en la comissió que estudia la futura reforma constitucional al Congrés pot promoure la devolució de competències autonòmiques a l’Estat.