¿Com explicar-los a les nenes i els nens els seus propis drets? Aquest dilluns 20 és el Dia Universal dels Drets de l’Infant, un reconeixement que data de 1959, encara que no va ser fins a 1989 quan l’ONU va aprovar la Convenció sobre els Drets dels Infants on també se’ls reconeix com a ciutadans des del seu naixement. La protecció de la infància, les seves necessitats bàsiques com l’alimentació, la salut o l’educació no són encara a dia d’avui una realitat a nivell mundial. Aquí us deixem una selecció de llibres infantils que ens recorden la importància de seguir treballant perquè els drets dels més petits siguin respectats.
Refugiada. L’odissea d’una família (Tessa Julià, Anna Gordillo) – La Galera (A partir de 4 anys)
Aquesta és la història d’una nena que ha de fugir de casa seva, del seu país, amb la seva família convertint-se en refugiada. Les seves il·lustracions en tons blaus ens transporten a imatges tan reals que arriben a fer mal. Un llibre imprescindible per parlar als nostres fills de la situació dels refugiats a través de les preguntes innocents de la protagonista. Una part dels beneficis es donarà a l’ONG de rescat de refugiats Proactiva OpenArms.
La calle es libre (Kurusa, Monika Doppert) – Ekaré (A partir de 4 anys)
Jugar és un dels drets fonamentals dels nens, una activitat tan essencial que sovint es converteix en una molèstia per als més grans. Aquesta és la història real d’uns nens d’un barri de Caracas que no tenien on jugar, i van moure cel i terra per ser escoltats i valorats pel seu ajuntament. Finalment van aconseguir el terreny encara que va ser amb l’ajuda de tots els veïns que van construir un parc ben bonic.
Imagine (John Lennon, Jean Jullien) – Editorial Flamboyant (A partir de 5 anys)
La cançó d’Imagine de John Lennon és un cant a la pau mundial, la llibertat i la tolerància. Una bonica forma d’explicar als nostres fills els seus drets com a ciutadans del món i parlar de la importància d’estimar-nos i cuidar-nos els uns als altres. Un colom missatger de la mà de Jean Jullien és l’encarregat de traslladar aquest missatge. Compta amb el pròleg de Yoko Ono. I els drets d’autor derivats de la venda d’aquest llibre es donaran a Amnistia Internacional.
Els Drets de la Infància (Diversos autors, Emilio Urberuaga) – Anaya (A partir de 5 anys)
Per donar a conèixer als nostres fills i filles els seus drets fonamentals, aquest llibre ens serà de gran ajuda. El 2014, en motiu del 25è aniversari de l’aprovació de la Convenció dels Drets de l’Infant, deu grans autors de literatura infantil i juvenil van oferir els seus contes per tractar cadascun dels principis recollits en la Declaració Universal. Tots ells il·lustrats afectuosament per Emilio Urberuaga. A més, comprant aquest llibre feu donació un euro a favor d’Unicef.
El llapis màgic de Malala (Malala Yousafzai, Kerascoët) – Alianza Editorial (A partir de 5 anys)
Malala Yousafzai, amb només onze anys, ja era una activista per l’educació de les nenes a la regió de la vall del Swat, al seu país, el Paquistan. Des de llavors, ha estat guardonada amb diferents premis i s’ha convertit en la persona més jove en rebre el Premi Nobel de la Pau, però també ha estat objectiu dels talibans, que van intentar acabar amb la seva vida. Aquest és el relat de la seva lluita constant i de la seva fe en un món millor. A través de les seves paraules, Malala va demostrar que “un nen, un professor, un llibre i un llapis poden canviar el món”.
Nina buena, Nina mala (Juliet Mickelburgh, Anna Laura Cantone) – Editorial Edelvives (A partir de 6 anys)
La Nina és una nena que es porta sempre molt bé, per això tots sempre li diuen “Que bona ets, Nina!”. Fins que un dia la Nina es cansa de ser tan bona, educada i perfecta. Ella vol ser dolenta alguna vegada, així que comença a fer entremaliadures i alguna mala passada de tant en tant. Però portar-se malament també pot arribar a ser avorrit. Finalment la Nina s’adona que vol ser ella mateixa i punt. Un conte divertit que ens recorda que als nens se’ls ha de deixar de ser en llibertat, sense etiquetes.
Els nens no volen la guerra (Éric Battut) – Editorial Joventut (A partir de 7 anys)
Totes les guerres són absurdes, comencen sense sentit i acaben destruint tot allò bonic que tenim: les ciutats, les cases i la pròpia vida. Els protagonistes d’aquesta història són els nens i nenes de dos pobles en guerra per culpa d’un ocell. Al final ells seran els que actuaran amb més sentit comú i donaran una lliçó als grans.
¡Huye! (Marek Vadas, Daniela Olejníková) – Barbara Fiore Editora (A partir de 8 anys)
Un viatge fantàstic explicat en primera persona per un nen que ha de fugir del seu país al costat del seu pare i el seu extravagant gos Alan. El protagonista corre i recorre el món a la recerca d’una nova llar. Pel camí passaran per diferents pobles habitats per éssers que personifiquen les qualitats que porten als prejudicis cap al que és estrany i diferent, o la manca d’empatia cap a l’altre. El seu destí final serà un campament de refugiats. Una novel·la gràfica d’il·lustracions a tot color que ens mostra la crua i desolada realitat de molts nens refugiats.