Els barris barcelonins del Congrés, Sagrada Família i el Raval comptaran amb una nova escola bressol de cara al curs 2018-19. D’aquesta manera, la xarxa d’educació per la petita infància de Barcelona puja fins els 101 centres, que oferiran 8.411 places, 217 més que enguany. De la mateixa manera, per tal d’impulsar aquesta etapa educativa, també s’incrementarà l’atenció socioeducativa a 19 centres dels barris amb major vulnerabilitat.
Aquestes són les principals mesures que s’han dut a terme arran del procés Impulsem petita infància 0-3, a través del qual centenars de professionals i membres de la comunitat educativa de Barcelona han treballat per actualitzat i millorar la qualitat de les escoles bressol de la ciutat. “L’Ajuntament busca seguir oferint més places d’escola bressol pública a les famílies, mantenint la qualitat de la xarxa actual”, ha assegurat la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz.
En aquest sentit, durant el període de preinscripcions, que durarà del 2 de maig al 14 del mateix mes, es passarà a les famílies un formulari per a que puguin determinar les seves necessitats de servei respecte a la bressol tenint en compte aspectes com els seus horaris. Així, de cara a la matrícula del curs vinent Barcelona comptarà amb 775 places per a infants de 0-1 anys; 3.353 per a 1-2 anys i 4.195 per a 2-3 anys.
Pel que fa als nous centres que s’obriran el curs vinent, tant l’EMB Canòdrom (Barri del Congrés) com l’EBM Encants (Sagrada Famíia) tindran les places disponibles per al període de matriculacions d’enguany. En canvi, l’EBM Aurora (Raval) obrirà el gener de 2019 i no entrarà en el procés ordinari: hi entraran les famílies que quedin en llista d’espera de la zona. Aquest centre destacarà per ser un espai on s’iniciaran dos projectes pilot. Per una banda hi haurà diversificació horària i un Servei d’espai familiar socioeducatiu amb atenció especial per a infants en situació de risc.
Així mateix, altres escoles on el curs vinent es començaran a aplicar projectes de treball socioeducatius seran l’EBM Muntanya (Ciutat Meridiana) i l’EBM Aqüeducte (Torre Baró). L’objectiu serà fixar estratègies per a detectar necessitats dels infants i famílies per a poder-los derivar a d’altres serveis (com habitatge, serveis socials, salut, etc.). Per a això, cadascun dels centres comptarà amb un educador social, més suport educatiu o reforç dels equips de Necessitats Educatives Especials.