La Diputació de Barcelona ha anunciat la constitució de la xarxa d’Escoles Bressol Municipals que neix amb la intenció d’aglutinar tots els centres d’educació 0-3 de la demarcació de Barcelona. Ara per ara, la xarxa compta amb 395 centres de 235 municipis diferents, sumant al voltant de 24.000 places i s’enfoca com un espai de recerca, intercanvi i de coneixement horitzontal entre les diverses escoles.
El diputat d’Educació de la Diputació de Barcelona, Rafael Homet, qui ha presentat la Xarxa en el marc del 28è Fòrum Local d’Educació, assegura que l’objectiu d’aquest grup és “situar el sistema educatiu català al millor nivell i dotar d’importància l’educació 0-3, per tal de convertir-la en referent i fer més forta a la pública”.
Per a poder generar aquest “aglutinador de coneixement compartit que connectarà els i les mestres per a treballar conjuntament”, la Diputació de Barcelona ofereix suport econòmic, tècnic i formatiu a les escoles. Pel que fa a les aportacions econòmiques, durant el bienni 2016-18 s’han aportat més de 24 milions d’euros; d’aquests, durant el curs 2015-16, es van aportar 1.043€ per cada plaça bressol (xifra que suposa un 23% de la despesa corrent per alumne).
En referència al suport tècnic, i en la línia de la Diputació de fer de la Xarxa una eina per a reforçar l’acció dels governs locals en el desenvolupament dels serveis d’educació, s’ajudarà als consistoris a desenvolupar eines per a fer diagnosi, elaborar projectes educatius de centre i fer gestió econòmica per tal de fer més accessible el servei de la bressol. Per a poder fer possible això, des de la Diputació destaquen la formació dels i les professionals dels centres. Fins ara, s’han realitzat 25 cursos a 57 ajuntaments i 434 persones acreditades durant el 2017.
Una implantació de la bressol desigual al territori
Actualment, el 76% de municipis de la demarcació de Barcelona (excloent Barcelona ciutat) compten amb, al menys, una escola bressol (és a dir, els 235 municipis que sumen 395 escoles bressol que formaran part de la Xarxa). Així, aquests 24.000 infants escolaritzats a les EBM suposen el 58% dels que estan escolaritzats. Però el repartiment d’aquestes escoles és “desigual en el territori”, segons destaquen des de la Diputació.
Homet ha recalcat que la idea és continuar ampliant l’oferta i tot i que “la crisis econòmica i la davallada en la natalitat hagi produït dificultats que afecten al finançament i creació de noves escoles”. La majoria dels centres municipals actuals es van crear a partir de la primera dècada de segle (el 75% van ser inaugurades entre el 2000 i el 2011).
La d’Escoles Bressol Municipals és la quarta Xarxa que es crea a la demarcació de Barcelona després de la d’Escoles de Música i Art, d’Educació Especial i Persones Adultes. Entre les quatre s’aglutinen gairebé 600 centres i 67.000 alumnes.