El Govern català ha anunciat aquest migdia el nomenament de diversos alts càrrecs del departament d’Ensenyament a proposta del nou conseller, Josep Bargalló. La major part d’ells, com Carles Martínez (nou secretari de Polítiques Educatives), Ramon Simon (nou director de Comunitat Educativa), Josep Vallcorba (nou director general d’ESO i Batxillerat) o Joan-Lluís Espinós (nou director general de FP i Ensenyaments de règim especial) ja van formar part de l’equip que va pilotar el departament durant l’època del tripartit, a les ordres tant amb Bargalló com amb Marta Cid i alguns fins i tot d’Ernest Maragall.
Deixen la conselleria gairebé tots els alts càrrecs que han aguantat durant els sis mesos que ha durat la intervenció de l’Estat, si bé el seu nomenament en molts casos venia de l’època de la consellera Irene Rigau: el secretari de Polítiques Educatives, Joan Mateo; el fins ara director general de centres públics, Antoni Massegú; el de centres concertats, Miquel Mateo; la directora general d’infantil i primària, Carme Ortoll; la de secundària, Rosa Maria Artigal; i el d’Atenció a la Família, Martí Barberà.
Mentre a d’altres departaments els consellers han renovat la confiança dels alts càrrecs que ho havien estat durant l’anterior legislatura, a Ensenyament Bargalló ha volgut fer taula rasa. Només el director general de Professorat, José Ignacio García Plata, es manté en el càrrec. Ha sorprés especialment el cessament d’Ortoll, tenint en compte que ha estat l’artífex de la principal fita que ha assolit el departament durant els darrers anys, el decret d’Escola Inclusiva, que es va aprovar amb un alt grau de consens amb les entitats socials, en especial del sector de la discapacitat. Fins i tot el president Quim Torra en va fer esment durant la seva investidura. La persona que ha de substituir Ortoll, i per tant assumir el repte de desenvolupar i fer complir el decret d’inclusió, encara no ha estat nomenada.
Aquest és el nou equip del conseller Josep Bargalló.
Carles Martínez Quiroga, secretari de Polítiques Educatives del Departament d’Ensenyament
Nascut a Barcelona, l’any 1958. Llicenciat en Història i en Dret. Catedràtic d’Institut. Mestre de català. Ha estat sub-director general d’Escolarització i director general de Planificació i Entorn del Departament d’Educació. Va impulsar la creació de les Oficines Municipals d’Escolarització.
Ha estat vicepresident de la Comissió Mixta del Departament d’Educació i les entitats municipalistes i membre de la Comissió d’Educació de la Federació de Municipis de Catalunya. És regidor de l’Ajuntament d’Argentona. Ha tingut una dilatada experiència com a docent, particularment en centres d’atenció educativa preferent, i ha publicat nombrosos articles d’opinió sobre política educativa.
Ramon Simon Campà, director general d’Atenció a la Família i Comunitat Educativa del Departament d’Ensenyament
Nascut a Barcelona, l’any 1954. Llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona i diplomat en professorat d’educació general bàsica per la mateixa universitat. Ha estat mestre i director d’educació primària; professor d’ensenyament secundari, especialitat Intervenció Sòcio-comunitària i des de 2008 ha estat inspector educatiu.
Al 2006 va ser coordinador del Pacte Nacional per a l’Educació, també ha estat cap de l’Oficina de Suport a les Polítiques Educatives (2005-2006), coordinador de Polítiques Educatives (2004-2005) i assessor del Conseller d’Educació (2003-2004).
Pilar Contreras i Llanas, directora general de Centres Concertats i Centres Privats del Departament d’Ensenyament
Nascuda a Vilanova i la Geltrú, l’any 1958. Llicenciada en Geografia i Història i especialitzada en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona i diplomada en llengua francesa per l’Escola d’Idiomes Moderns de la Universitat de Barcelona.
Disposa de diverses formacions en lideratge d’equips, resolució de conflictes, organització i gestió de centres docents. Des de 1988 ha estat treballant a l’Escola Pia de Vilanova i la Geltrú, on ha exercit com a professora de geografia, història, història de l’art i francès; coordinadora de l’ESO i de batxillerat; directora de Projectes i directora gerent. Anteriorment, havia estat tutora de BUP i COU a la Cooperativa Escola EC Ricart de Vilanova i la Geltrú.
Josep Gonzàlez i Cambray, director general de Centres Públics del Departament d’Ensenyament
Nascut a Lleida, l’any 1972. Enginyer tècnic industrial i llicenciat en Màrqueting -Investigació i Tècniques de Mercat. Ha estat coordinador de l’àrea de Cultura, Educació i Esports de la Diputació de Barcelona; director dels Serveis Territorials de Barcelona Província del Departament d’Acció Social i Ciutadania; gerent del Consorci d’Educació de Barcelona; professor d’institut de l’especialitat de Tecnologia.
També ha estat formador intern en l’àmbit d’Organització del Treball a l’Escola d’Administració Pública de Catalunya; adjunt al secretari per a la Immigració del Departament d’Acció Social i Ciutadania; director adjunt dels Serveis Territorials a Barcelona Ciutat del Departament d’Educació; consultor i professor del Màster i Postgrau de l’àrea de Qualitat de la UOC; professor del Postgrau en Gestió de Sistemes de Qualitat de la Universitat de Lleida, i auditor i director tècnic i de formació a Fòrum Qualitat.
Ha estat coautor dels llibres: A la recerca del tresor. Adaptacions de contes orientals i Helvasaccc Barcelona.
Josep Vallcorba Cot, director general de d’Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat del Departament d’Ensenyament
Nascut a Sant Feliu de Codines, l’any 1955. Llicenciat en Filosofia i Lletres i màster en Supervisió i Avaluació de Centres Educatius. Mestre de primària i professor de secundària. Ha estat director d’institut, inspector d’educació i inspector en cap adjunt.
Del 2004 al 2011 va ser sub-director general al Departament d’Educació i va ser el responsable de dissenyar i aplicar les polítiques d’educació i immigració concretades en el Pla per a la llengua, la interculturalitat i la cohesió social (Pla LIC 2004) amb les aules d’acollida, el projecte plurilingüe, el projecte de convivència i els plans educatius d’entorn. Fins ara, ha fet d’inspector d’educació.
Joan-Lluís Espinós Espinós, director general de Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim Especial del Departament d’Ensenyament
Nascut a Terrassa, l’any 1953. Doctor en Pedagogia per la Universitat Autònoma de Barcelona, llicenciat en Ciències de l’Educació, enginyer tècnic en Química Industrial, postgraduat en Qualitat de l’Educació, inspector d’Educació i catedràtic d’ensenyament secundari.
Va ser sub-director general de Planificació i Organització de la Formació Professional entre 2004 i 2011. Ha treballat durant 7 anys a la indústria tèxtil.
Eva Ladrón Olivares, directora de Serveis del Departament d’Ensenyament
Nascuda a Barcelona, l’any 1964. És llicenciada en Ciències Físiques, especialitat de Física de la Terra i del Cosmos, per la Universitat de Barcelona. Disposa d’un postgrau en Competències Directives, per la Universitat Autònoma de Barcelona, i d’un postgrau en Gestió de personal al servei de les entitats locals.
Des de 2009, ha estat cap del Servei de Suport Intern de la Gerència de Serveis d’Educació de la Diputació de Barcelona.
Anna Simó i Castelló, presidenta del Consell Escolar de Catalunya per delegació del conseller
Nascuda als Alamús, l’any 1968. Llicenciada en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona, postgraduada en Dinamització i Planificació Lingüística per la mateixa universitat. Tècnica de normalització lingüística al Consorci per a la Normalització Lingüística amb diverses responsabilitats (1990-2003 i des del febrer de 2018).
Ha estat regidora a l’Ajuntament de l’Hospitalet (2003), consellera de Benestar i Família del Govern de la Generalitat (2003-2006) i diputada al Parlament de Catalunya (2006-gener de 2018). Com a diputada al Parlament de Catalunya ha tingut responsabilitats de portaveu adjunta, portaveu de grup parlamentari i vicepresidenta primera de la Mesa amb el GP d’Esquerra Republicana i secretària primera de la Mesa amb el GP de Junts pel Sí. Ha estat portaveu a la Comissió d’Ensenyament (2010-2018) del GP d’Esquerra Republicana (2010-2015) i del GP de Junts pel Sí (2015-2018).