Exigir la llibertat dels presos, exiliats i encausats, reivindicar els resultats del referèndum i instar una estratègia conjunta dels agents sobiranistes. Aquest eren els tres objectius de la manifestació estudiantil que ha recorregut aquest migdia el centre de Barcelona, des de la plaça Universitat a la plaça Sant Jaume.
Estudiants universitaris i de Secundària i Batxillerat, 13.000 segons la Guàrdia Urbana i 50.000 segons els organitzadors, s’han unit a la convocatòria d’Universitats per la República, una plataforma nascuda la tardor passada que aplega la majoria d’entitats i sindicats d’estudiants sobiranistes, i d’altres com el Sindicat d’Estudiants.
Núria Marín i Núria Nieto, portaveus Universitats per la República, han explicat que la plataforma “s’ha reactivat per reprendre les mobilitzacions estudiantils i plantar cara a la repressió”.
Els estudiants també volien commemorar l’aniversari del referèndum i les accions policials del passat 1 d’octubre. Davant de la Prefectura de la Policia Nacional, a la Via Laietana, han pintat a la calçada “1-O, ni oblit ni perdó” i s’hi ha viscut moments de tensió.
Barreja de sentiments entre els manifestants
“Seguim en peu i igual d’indignats”, diu l’Helena Prims, estudiant de Medicina a la Universitat Autònoma de Barcelona. L’any passat va defensar el seu col·legi electoral i ara troba necessari demostrar que segueixen igual d’actius.
L’acompanya la Maria Joan, estudiant de Psicologia a la mateixa universitat, que creu que “falta tenir una meta, perquè tothom ha sortit al carrer però no sabem ben bé on anem”. Tot i això, diu que es continuarà mobilitzant.
La Cinta, estudiant de l’UAB, s’ha manifestat a Barcelona després de passar la . “Jo crec que el que sentim tots és una mica d’impotència i ràbia cap al Govern espanyol, però també cap al català perquè ho va intentar i però no es va aplicar [la república]”, explica.
Seguiment de la vaga desigual
Segons el Departament d’Universitats i Recerca, a Barcelona la vaga s’ha seguit sobretot a les facultats de Belles Arts, Educació, Filosofia, Geografia i Història de la UB; a l’ETSAB de la UPC i al campus Ciutadella de la UPF. A la UAB l’afectació ha estat total a les facultats d’Economia i Empresa, Filosofia i Lletres, Psicologia, Ciències de l’Educació, Ciències de la Comunicació, i Ciències Polítiques i Sociologia.
A la Universitat de Lleida no s’han fet classes a la facultat d’Educació i s’ha detingut un estudiant a l’Escola d’Agrònoms. A la Universitat de Girona l’activitat docent s’ha suspès completament a les facultats d’Educació i Psicologia, Medicina, Econòmiques i Turisme. I a la Universitat Rovira i Virgili, El seguiment de la vaga ha estat gairebé total al campus de Terres de l’Ebre i molt alt al campus Catalunya.
A secundària, el màxim seguiment de la vaga ha sigut a les Terres de l’Ebre, on s’han sumat a la convocatòria un 82% dels estudiants, i el mínim a Girona, on n’han fet un 24% dels alumnes, segons les dades del Departament d’Ensenyament.