Es tracta d’una activitat que manté el seu esperit original, malgrat les millores i les innovacions que any rere any han anat donant forma a noves escenes, així com a nous itineraris i més participació. El Pessebre Vivent és un projecte educatiu transversal i inclusiu, on tots els nens i nenes d’infantil i primària de l’escola, uns 240 alumnes, amb les seves riqueses i mancances, pròpies de la diversitat funcional, els seus pares i mares, els docents, exalumnes i tota la xarxa i context local, fan que sigui possible aquesta activitat que fa més de dues dècades que es fa realitat. Tot això fa que es pugui parlar d’una societat inclusiva i sembla que a La Selva del Camp, d’això, en sabem una mica.
Un mestre de l’escola em comentava molt content en una escena del pessebre: “Una de les coses més boniques que aporta la inclusió és la percepció de les emocions i sentiments d’aquelles persones que es senten partícips d’un moment que té tots els ingredients per a ser màgic. I això mateix va passar amb un dels nostres alumnes: ell estava situat al poble, on s’ubica una bonica escena de mercat situat al nostre magnífic pou del claustre. És al mateix claustre on s’hi situen diferents oficis com el forner, el fuster o el ferrer. I és això que, juntament amb la música nadalenca, la joia, les persones que visiten el pessebre, la presència dels seus mestres i tots els altres nens i nenes, companys i companyes seves, va transformar aquell moment, en un moment màgic”.
“Aquest nen –va continuar el mestre– se sentia tant partícip d’aquell moment tan especial, que tanta felicitat aporta a tothom, que es va vestir amb el seu millor somriure i es va posar, més que mai, al paper que se li requeria. Amb il·lusió i amb ganes va anar passant per les diferents parts de l’escena: fuster, peixater, forner, fruiter, ferrer, cisteller… Demostrant, una vegada més, que quan una cosa es fa amb emoció i estima, no existeix cap tipus de frontera.
L’escola Sant Rafael, amb 175 anys història educativa a La Selva del Camp, pertany a la xarxa d’escoles diocesanes de Tarragona (EDT) y no entén la innovació sense la inclusió. El Pessebre Vivent és ja un clàssic a La Selva del Camp però que innova cada any dins un marc inclusiu. Educar en la inclusió és la millor manera d’humanitzar el món. És una bona manera de visualitzar el nostre projecte amb aquesta activitat, ja que ens visiten unes 1.500 persones en els dos dies de representació.