El Govern català ha anunciat avui el nom de 29 personalitats i 15 entitats als quals se’ls ha atorgat la Creu de Sant Jordi. Sens dubte, el nom més cridaner de la llista és el del futbolista Lionel Messi, però entre els distingits enguany apareixen també diversos noms relacionats amb el nom de l’educació. La Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya, i les pedagogues, mestres o educadores Montserrat Andreu, Carme Giralt, Montserrat Juvanteny, Núria Marín, Mercè Otero i Núria Quadrada.
Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya
En reconeixement als més de trenta anys d’encomiable tasca d’aquesta federació educativa, que ha sabut bastir un espai de pensament, reflexió, formació i cooperació per a totes aquelles persones que treballen per la millora de la qualitat de l’educació de Catalunya. L’intercanvi d’iniciatives i experiències pedagògiques, l’assessorament i el servei a tots els moviments federats, o l’elaboració d’alternatives i propostes de millora de qualsevol aspecte del sistema educatiu han convertit la Federació en un referent indiscutible de la comunitat educativa del nostre país.
Montserrat Andreu Teixidó, pedagoga
Per la seva labor al capdavant de l’Escola Virolai. Fundada l’any 1960 per ella mateixa i pel pedagog Josep Maria Ballarín, aquesta institució educativa inspirada en el model escolar de la República va apostar per la coeducació i per l’ensenyament de la llengua catalana. Aquesta tradició, continuada sota la direcció de Montserrat Ballarín, avui prossegueix com a centre concertat, laic, inclusiu, obert i respectuós amb les diferents concepcions de la vida, i té com a objectiu l’excel·lència educativa.
Carme Giralt i Rosés, educadora
Educadora i membre del moviment escolta. Per la seva tasca a favor de la coeducació, així com per la seva contribució a la unificació de l’escoltisme laic amb la creació d’Escoltes Catalans i la fundació de l’Escola Bergantí, tot un referent pedagògic a Catalunya. Defensora de la igualtat d’oportunitats entre homes i dones, va ser la primera dona a entrar al consistori del Masnou, on durant quatre anys va assumir les carteres d’Ensenyament, Cultura i Esports.
Montserrat Juvanteny Juvanteny, mestra i activista en la defensa dels drets dels infants
Per la seva tasca incommensurable en la reivindicació i l’aplicació dels drets dels infants. Actual presidenta del Patronat de la Fundació Concepció Juvanteny i de la Junta Directiva de l’Associació Asteroide B-612, el seu treball s’ha focalitzat en l’atenció a infants i joves en situació d’exclusió social. Per tal de transformar i millorar les condicions de vida d’un col·lectiu que pateix situacions d’extrema vulnerabilitat, aquestes organitzacions gestionen diversos centres d’acollida i acció educativa, al mateix temps que vetllen perquè tot infant sigui atès per famílies acollidores.
Núria Marín García, mestra
Per la seva tasca com a directora d’una escola pública de Terrassa, l’Escola Mare de Déu de Montserrat de Terrassa, situada en un barri amb un alt índex de població nouvinguda i catalogada com a centre d’alta complexitat. Des del curs 2000-2001, en què professorat i famílies van decidir transformar l’escola en una “comunitat d’aprenentatge”, el centre obté uns resultats en competències acadèmiques per damunt de la mitjana catalana, amb una significativa reducció del fracàs escolar i de la conflictivitat.
Mercè Otero Vidal, activista social
Núria Quadrada i Damont, mestra i professora de dansa popular
En reconeixement a la seva tasca de recuperació dels balls de parella de les festes del Pirineu, així com de les danses tradicionals del Priorat. Va ser cofundadora del grup El sac de danses, amb el qual va desenvolupar una tasca incansable d’investigació, difusió i ensenyament de les danses tradicionals catalanes i d’arreu del món, així com del col·lectiu Sac ambulant, dedicat a la formació de mestres i a la difusió específica de les danses gregues. En col·laboració directa amb el ballarí Joan Serra, van generar materials pedagògics de gran qualitat sobre la dansa catalana.