Vaig assistir a la festa de celebració del cinquè aniversari del Diari de l’Educació; a l’inici de l’acte la direcció va recordar els objectius de la publicació i va agrair els col·laboradors, després una taula rodona per considerar els temes que convé tractar en el futur i, per acabar, la projecció d’un treball del projecte Cinema en curs. Tothom va felicitar la iniciativa i la trajectòria del Diari de l’Educació. Cap al final, un dels assistents, a més de felicitar, va explicar fins a quin punt el Diari s’havia fet imprescindible per la comunitat educativa i la sort que teníem tots plegats de poder-ne gaudir. De tan necessari, la seva presència s’havia naturalitzat i ja semblava normal un fet que és ben excepcional. Una bona consideració que comparteixo i que m’atreveixo a ampliar amb una referència personal i una altra de general.
Sembla que Hegel va dir que “La lectura del periòdic és l’oració matinal de l’home modern”. Haig de reconèixer amb gust que cada matí prego una estona, una estona en català, amb el Diari de l’Educació, i una estona en castellà, amb el Diario de la Educación. I com les oracions que se’ns proposen són d’una mida raonable, en uns minuts he llegit reflexions i informacions de relleu. En fi, han aconseguit que amb devoció cada matí m’entregui a les pregaries educatives. Gràcies.
També penso que s’ha de valorar el joc win to win que s’ha creat entre el Diari i els seus col·laboradors. El Diari es beneficia de les contribucions que es pengen als seus blocs o que aporten opinadors voluntaris. Però aquests també es beneficien i molt de tenir una plataforma per comunicar les seves idees. Per cooperació –uns obren el mitjà i els altres aporten part dels continguts– es crea un producte molt preuat.
En el cas dels que treballem amb un peu a la Universitat i volem tenir l’altre peu en el dia a dia de la realitat educativa, tenir un mitjà on difondre les reflexions i recerques és fonamental. Ens ajuda a la tasca de participar juntament amb la comunitat educativa en la producció d’un coneixement aterrat que millori l’educació. Tant de bo algun dia publicar al Diari de l’Educació sigui reconegut per l’acadèmia com un indici de qualitat, d’impacte i d’aprofitament del treball universitari. Gràcies de nou a la gent del Diari de l’Educació i felicitats per la qualitat de la feina que diàriament ens arriba.