El Departament d’Educació ha anunciat aquest matí que retira la Resolució EDU/1076/2019 de 24 d’abril, a través del qual es plantejava una reorganització dels cicles formatius de grau mitjà i grau superior de cara al curs 2019/2020. El Govern obrirà ara un procés de concertació amb els sindicats i les patronals del sector per a dissenyar conjuntament un nou model català d’FP i d’FP dual.
La resolució ara retirada va causar una reacció contrària dels sindicats i fins i tot de les patronals del sector. La norma que pretenia tirar endavant el Departament unificava la formació acadèmica de la Formació Professional (FP) ordinària i la de l’FP dual, que es concentra en el primer any d’estudis. Actualment, durant el segon any els alumnes es bifurquen entre aquells que fan pràctiques corresponents a l’FP no dual, i aquells van als centres de treball amb contracte laboral que adopta la fórmula de beca. Per tant, globalment amb la norma, ara desactivada, reduïa el temps que els alumnes haurien estat a les aules en favor de la formació en l’àmbit de l’empresa.
Segons la posició que van expressar els sindicats, la reducció de formació acadèmica hauria implicat que en el futur es retallessin les plantilles de professors que imparteixen aquests estudis. Tanmateix, això ho va desmentir Educació. Davant aquesta disparitat de parers, els sindicats van reclamar un compromís per escrit que garantís l’estabilitat a la feina dels professors de formació professional. Però, a més, des del punt de vista del mètode, els representants dels sindicats van considerar que per fer un canvi, com el que es proposa, hauria d’haver-se fet escoltant el parer dels sindicats a la mesa sectorial, cosa que no va passar.
Després de diverses protestes protagonitzades pels sis sindicats amb incidència al sector educatiu, i fins i tot per les patronals, Educació ha comunicat, en una nota feta pública aquest matí, que retira el document i que enceta un procés de concertació. Entre aquestes protestes alguns sindicats van demanar la dimissió del director general de Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim Especial, Joan Lluís Espinós. Ara, “El departament d’Educació, valorant el consens que existeix en relació a la necessitat de concertació d’un nou model de formació en alternança, ha acordat deixar sense efecte l’esmentada resolució i recobrar, per al curs 2019-20120, la vigència de l’anterior (ENS/1201/2012), per la qual cosa, per al proper curs, es mantindrà la mateixa organització i contingut curricular que en l’actual”, afirma el comunicat.
Per a CCOO, la decisió adoptada per Educació és “un pas en la direcció correcta: la de concertar aquelles lleis que afecten el conjunt dels treballadors i treballadores i al nostre teixit productiu, amb les organitzacions sindicals i patronals catalanes més representatives. Aquest és l’esperit de la Llei 10/2015 que es va aprovar amb un important consens de país, concretament amb el 90% del Parlament”, diu el sindicat en un comunicat.
Al seu torn, la UGT, en una nota pública feta en termes semblants a la de CCOO, afirma que s’ha d’obrir un procés de negociació, “com UGT de Catalunya i CCOO de Catalunya hem traslladat en ocasions anteriors, aquesta concertació s’ha de complementar amb el diàleg, la consulta i la negociació en el marc de la mesa sectorial d’educació, per tal de garantir que les propostes comptin, en els seus aspectes organitzatius, amb l’entesa i l’acord dels i les professionals que constitueixen el principal actiu per garantir la qualitat de la formació professional a Catalunya. En aquest sentit no podem sinó celebrar que, tal com vam exigir en la nota de premsa publicada el passat dimecres, es retirin els canvis curriculars proposats, i que s’hagi convocat la mesa sectorial d’educació per recuperar un diàleg i un consens que són irrenunciables”.