Tots els centres educatius de Catalunya, és a dir, des d’escola bressol fins a universitats, suspendran la seva activitat acadèmica a partir de demà divendres, com a mesura preventiva per frenar l’expansió del coronavirus (COVID19). La mesura l’ha anunciat aquest matí el president de la Generalitat, juntament amb l’activació de la fase d’emergència 1 del Pla territorial de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) per contenir l’expansió de la malaltia. El president, Quim Torra, ha anunciat el “cessament de l’activitat a centres educatius i universitaris”, ja que “cal abaixar el ritme per tallar la transmissió del virus i no col·lapsar el sistema sanitari”.
Només pel que fa a l’ensenyament no universitari, la mesura implica la suspensió de l’activitat en un total de 5.492 centres (des d’escoles bressol a instituts, passant per escoles d’adult, d’art i disseny, d’idiomes, de dansa, conservatoris, etc.) de qualsevol tipus de titularitat (pública de la Generalitat, pública de l’administració local, privada concertada o privada). El tancament afecta 1.565.478 alumnes.
Era una mesura que s’esperava des de feia un parell de dies, i que de fet alguns mitjans de comunicació ja havien publicat que es prendria de cara a dilluns, però finalment s’ha avançat. Els sindicats han fet una valoració positiva d’aquesta notícia. En un comunicat, USTEC l’ha qualificada de “encertada” i ha demanat que “el Govern estableixi mesures extraordinàries de flexibilitat laboral a fi que les famílies puguin solucionar els problemes derivats de la conciliació”.
Universitats
Pel que fa a l’activitat universitària, cada facultat ha d’estudiar com la reprograma. En el cas de la UB s’ha comunicat que se suspenen totes les activitats acadèmiques fins el 3 d’abril inclòs, per la qual cosa la presencial no es reprendrà fins a la tornada de Setmana Santa, el 14 d’abril. La UB demana al seu personal docent que posi a l’abast dels estudiants “els recursos necessaris en el procés del seu aprenentatge, intensificant les respostes als seus dubtes i possibles consultes, a través de correus electrònics o altres vies de comunicació no presencial”, així com amb l’ús d’eines com el campus virtual de la UB.
Altres universitats també han anunciat que reprenen les classes després de Setmana Santa. En el cas de la UPF precisament demà acabaven l’activitat lectiva i començaven un període d’avaluacions. Ara els estudiants hauran d’esperar instruccions per saber com es realitza aquesta avaluació a distància.
Teletreball i flexibilitat laboral
Seguint aquesta línia, el Govern també està treballant la proposta de reduir l’activitat laboral, introduint mesures com el teletreball i la flexibilitat dels torns de treball amb l’objectiu de reduir fins a un terç la capacitat del transport col·lectiu. Aquestes mesures se sumen a les que va anunciar el Govern de la Generalitat ahir, com el cessament d’actes i celebracions que reuneixin a més de 1.000 persones i l’ajornament d’altres esdeveniments, així com la celebració d’esdeveniments esportius a porta tancada per tal d’evitar aglomeracions i reduir el risc de contagi i transmissió del virus. Avui a les 19 de la tarda se celebrarà un Consell Executiu per articular totes aquestes decisions.
Les mesures que el Govern de la Generalitat ha pres avui són mesures generals que afecten tot el territori català i que tindran durada mínima de 14 dies. El Conseller d’Interior Miquel Buch ha recordat que els plans d’emergències són adaptables i que, per tant, les mesures poden variar en els propers dies en funció de la realitat del territori. En aquest sentit, el Govern ha remarcat que durà a terme una comunicació permanent amb la ciutadania per a transmetre la informació de la qual disposin en cada moment.
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha remarcat la situació d’excepcionalitat que s’està vivint, ja que mai s’havien implementat mesures d’aquest tipus arreu del territori i amb aquesta temporalitat. En aquest sentit, ha destacat la necessitat «d’anticipar-nos a situacions futures que són previsibles, com ara que augmenti el volum de casos de coronavirus». També ha remarcat la importància que el sistema sanitari estigui preparat per dur a terme aquesta gestió. «Prendrem totes les mesures necessàries per a protegir a la ciutadania, encarar aquesta crisi i respondre a les necessitats col·lectives», ha afirmat la consellera, la qual ha destacat també que és important protegir especialment a aquelles persones més vulnerables que tinguin patologies prèvies.