El Departament d’Educació ha fet públic un comunicat en el qual informa que mentre duri l’aturada escolar es mantindran els contractes amb els prestadors de servei de vetlladores, per la qual cosa els insta “a no fer un expedient de regulació de treball temporal”. És a dir, podran seguir pagant les nòmines perquè continuaran cobrant malgrat que no prestin cap servei. A la vegada, Educació demana als consells comarcals que no suspenguin els contractes amb les empreses de transport i dels menjadors, i els comunica que “el Departament assumirà la part dels costos fixos d’aquests contractes, tal com ja va succeir amb el temporal Glòria”. Segons un comunicat emès ahir per CCOO, la Generalitat ultima un Decret-Llei que assegurarà no només el pagament a les empreses proveïdores de vetlladores, sinó també les de la neteja.
A banda de les vetlladores i el personal de neteja, l’altre col·lectiu extern amb una presència més gran als centres educatius són els monitors de lleure i menjador, habitualment contractats per empreses externes (la major part pimes), les quals, arran de l’aturada, s’han quedat sense activitat i, molt possiblement, sense ingressos. “El que ha anunciat el Departament pot ajudar en alguns casos, però en la major part les empreses cobren directament de les famílies, i per tant saben que no cobraran cap dels dies que els seus fills no vagin al menjador”, comenta Pep Montes, gerent de l’Acellec, una de les patronals del sector.
Aquesta i dues organitzacions empresarials més (la Confederació i ACCAC) van signar divendres un acord amb els tres sindicats més representatius del sector (CCOO, UGT i USOC) a fi de comprometre’s a no suspendre o interrompre cap contractació de personal si més no fins que es coneguin les mesures que el Govern central pensa activar per alleugerir l’impacte negatiu que la crisi del coronavirus està tenint en molts sectors d’activitat. Aquestes mesures (com podrien ser rebaixes fiscals o ajornaments en les cotitzacions socials) s’anunciaran després d’un Consell de Ministres que tindrà lloc dimarts, i que, segons Montes, “va molt tard, no s’entén que les mesures no estiguessin ja preparades en el moment que es decideix paralitzar l’activitat”.
Pel gerent de l’Acellec, “calen mesures urgents del Govern de Madrid per facilitar les operacions que permetin regular la situació dels treballadors mentre duri la situació d’excepcionalitat. Que cobrin un atur igual al salari, que se’ls descompti del seu atur acumulat i que se suspengui el pagament de la seguretat social per no ensorrar les empreses. Que tot el sistema s’agilitzi de manera radical i que les mesures siguin retroactives per comptar com a mínim des de divendres passat”.
Dues setmanes sense generar ingressos pot ser molt dur, però encara ho és més la incertesa i la sensació que aquesta aturada s’allargarà més enllà. “Ningú no té cap interès a fer acomiadaments, el que volen les empreses és que la normalitat torni com més aviat millor, i reprendre l’activitat amb els equips complets, perquè quan es reprengui l’activitat farà falta el mateix nombre de treballadors”, comenta Montes.
En una situació d’inseguretat laboral similar estarien els treballadors dels ensenyaments no reglats (acadèmies d’idiomes, informàtica, etc.) perquè també tot de cop s’estan cancel·lant molts cursos, així com empreses que presten serveis a persones amb discapacitat, segons apunta CCOO, la qual informa en un comunicat que ha obert també negociacions amb les patronals CAT-formació (pels ensenyaments no reglats) i Dincat (per la discapacitat).
Les beques menjador, en vies de solució
El comunicat del Departament es refereix també a les beques menjador. “El Govern està estudiant com fer efectives les beques menjador, malgrat les restriccions que suposen les ordres de confinament governamentals”. El comunicat no especifica més, però aquest diumenge l’Ajuntament de Barcelona ha informat que s’ha arribat a un acord amb la Generalitat perquè els 30.000 nens que habitualment es beneficien de beques menjador a la ciutat de Barcelona (en el conjunt del país, són 130.000) ara disposin d’una targeta moneder que podran utilitzar en qualsevol establiment d’alimentació.
Segons explica Montes, durant divendres i dissabte l’Acellec i el Consorci d’Educació de Barcelona van estar explorant la possibilitat que diverses empreses que s’encarreguen habitualment del servei de menjador aprofitessin la seva infraestructura per cuinar i distribuir el dinar a tots els infants becats mentre durés l’aturada. El confinament absolut anunciat dissabte al vespre per Pedro Sánchez va provocar que es desestimés aquesta via i s’optés per la solució de la targeta moneder, malgrat que hi ha menys garanties que totes les famílies gastin els diners en el que s’han de gastar.
El comunicat d’Educació es tanca amb dos punts que tampoc entren en gaires concrecions: “El Departament insta el govern espanyol a decretar urgentment les mesures necessàries per tal de garantir plenament els drets del conjunt de famílies que s’han vist afectades pel tancament escolar”. I “el Departament està estudiant jurídicament com afecta al període de preinscripció l’estat d’alerta decretat pel govern espanyol”.