El mateix dia i al mateix temps que s’estava celebrant la trobada entre els ministres d’Educació i Sanitat amb els seus homòlegs a les diferents comunitats autònomes, a Catalunya els set sindicats de docents (Ustec, CCOO, Intersindical, Aspepc-SPS, UGT, CGT i USOC), han presentat un comunicat en el qual plantegen objectius molt més ambiciosos (i cars) que els exposats fins ara per l’administració de cara a garantir una tornada segura a les aules. Entre altres coses, una reducció molt significativa de ràtios, que volen que sigui de 10 alumnes a infantil i de 15 a la resta de nivells, quan el que ha plantejat l’administració és que sigui de 20 alumnes a primària tret de casos excepcionals, i “tant baixa com sigui possible” a secundària.
Òbviament, aquesta baixada de ràtios implica un increment de personal docent i d’atenció educativa molt superior al que ja s’ha previst pel curs 2020/21. Els sindicats també reclamen a l’administració més voluntat negociadora i adverteixen que no descarten “les formes de mobilització col·lectives que siguin necessàries”, si bé no arriben a advertir d’una convocatòria de vaga, com la que s’havia plantejat a Madrid (ara mateix, desconvocada) i com la que reclamen algunes veus des de les xarxes socials.
Els sindicats també demanen que la mascareta sigui obligatòria a partir dels sis anys, mentre que la Generalitat només preveu que sigui obligatòria en tot moment a partir de 1r d’ESO, i que a primària els grups de convivència estable puguin treballar sense la mascareta posada, a no ser que la situació epidemiològica de la seva zona aconselli al contrari. No obstant, en la reunió d’aquest matí el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha afirmat que la mascareta serà obligatòria a partir dels sis anys, un aspecte que la Generalitat no ha confirmat ni desmentit. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, sí que ha confirmat que, a causa de la situació epidemiològica actual, la major part d’escoles de primària hauran d’arrencar amb l’ús de mascareta també en el si dels grups de convivència estable.
En la reunió entre ministeris i comunitats autònomes també s’ha parlat de prioritzar la presencialitat i dels protocols a seguir en cas d’aparició de positius. Les mesures s’assemblen molt a les que ja van anunciar a Catalunya els departaments d’Educació i Salut. Pel que fa als grups bombolla, es preveuen tres escenaris possibles: si es produeix algun cas esporàdic, el grup serà aïllat i es farà un seguiment dels seus contactes per controlar el contagi. En cas que hi hagi transmissió comunitària esporàdica o «brots complexos» (quan el seguiment de contactes sigui molt complex o impossible), es tancaran les aules afectades i s’ampliarà la grandària del grup de persones que s’han d’aïllar durant dues setmanes. Només en el tercer cas, si hi ha transmissió comunitària descontrolada, es tancarà el centre, una actuació que decidirà l’autoritat sanitària de cada comunitat autònoma.
Reproduïm en la seva integritat el comunicat dels set sindicats:
Els sindicats de l’educació pública unitàriament volem exposar un seguit de mesures que creiem que són imprescindibles per a l’inici de curs per compensar les carències viscudes pel nostre alumnat a tots els nivells el final de curs passat, per salvaguardar el dret a l’educació dels nostres infants i joves i la salut pública, i per la prevenció de noves situacions de rebrot que ens poden tornar a portar a les portes d’un nou confinament, com molts experts ja assenyalen.
Per tot això, els sindicats sotasignats exigim a la Generalitat de Catalunya i al Departament d’Educació que no estalviï esforços de cara a l’inici de curs i, plantegem l’adopció de les següents mesures:
- Garantir la presencialitat de tot l’alumnat a tots els nivells educatius.
- Reduir les ràtios d’alumnes per aula: 10 a infantil i 15 a primària i secundària i a la resta de nivells educatius.
- Increment de personal docent, d’atenció educativa i de serveis necessari per tal d’aplicar aquestes ràtios de seguretat que reclamem mantenint les especialitats i l’atenció a la diversitat.
- Adoptar mesures de prevenció i protecció de la salut a persones treballadores, alumnat i famílies:
- Ús obligatori de mascaretes a partir de 6 anys.
- Garantir EPI’s per als treballadors i treballadores: mascaretes FFP2 i pantalles facials
- Garantir la distància de seguretat dins de les aules i centres educatius.
Treballadors i treballadores vulnerables que no ha rebut encara resposta dels serveis de prevenció: que no s’incorporin fins a tenir la informació sobre la seva consideració de vulnerabilitat o sensibilitat.
Els sindicats d’educació reclamem al Departament d’Educació el màxim consens possible, tot i que l’Administració s’ha mostrat inaccessible a les nostres propostes de negociació fins ara, continuem mostrant voluntat negociadora. El que va passar durant el final de curs, amb tota la complexitat de la situació que estem vivint, no pot tornar a passar.
Per això emplacem al Departament a no dilatar més aquesta situació d’incertesa, assumir les mesures que proposem i comprometre’s a negociar a partir d’ara pel bé del conjunt de treballadores i de la comunitat educativa.
Des de la unitat sindical no descartem les formes de mobilització col·lectiva que siguin necessàries.