La Universitat de Barcelona, com la resta d’universitats del país, afronta un curs molt atípic a causa de la pandèmia, la qual ha obligat a un esforç inversor inesperat per adaptar els seus 654.000 metres quadrats d’instal·lacions i preparar-se pel que pugui passar, ja que, segons ha admès el rector, “la realitat és molt canviant”. Per exemple, s’han invertit 1,8 milions d’euros en la compra de 1.600 ordinadors portàtils, als quals se’ls ha instal·lat el software de la institució, i que es distribuiran entre personal docent i administratiu per tot allò que s’hagi de fer des de casa.
El curs serà semipresencial i cada facultat determinarà de quina manera es combinarà l’ensenyament presencial (habitualment, pels continguts més pràctics) i en línia (pels més teòrics), si bé s’intentarà que els primers cursos de cada grau tinguin una proporció més alta de presencialitat. A la facultat d’Econòmiques s’ha decidit que els alumnes amb DNI senars hi vagin un dia i els que tenen DNI parells l’altre. La vida del campus serà inexistent, ha admès Elias, si més no durant el primer semestre.
Per facilitar l’adaptació a la docència mixta, el rector Elias ha destacat dues mesures que ja va posar en funcionament la UB durant el confinament: d’una banda, el programa d’ajuts Connecta UB, del qual es tornarà a fer ara una nova convocatòria, i de l’altra, l’ampliació del programa de beques propi bkUB, destinat als estudiants de grau i màster universitari que es trobin en una dificultat econòmica sobrevinguda que no els permeti d’assumir l’import de la matrícula. Durant el segon semestre del curs passat, més de 300 estudiants es van beneficiar del Connecta UB, que garanteix la connectivitat a Internet i l’ús temporal d’ordinadors per seguir la docència a distància. El programa bkUB, dotat amb 300.000 euros, també s’adaptarà a la nova situació de crisi econòmica.
La UB també ha fet una inversió de mig milió d’euros per adaptar aules als centres des d’on es poden enregistrar i transmetre les classes en línia. Elias ha subratllat que, d’aquesta manera, la docència virtual pot ser sincrònica (en directe) o asincrònica (classes enregistrades). I per quan la docència sigui presencial, s’han analitzat i senyalitzat totes les aules per adaptar el seu aforament màxim a la norma de 2,5 metres quadrats per estudiant.
A banda, s’ha posat en marxa el programa de formació RIMDA – Docència mixta, que té com a finalitat oferir suport i assessorament al conjunt del professorat de la UB davant els reptes que planteja l’inici de curs. Tota aquest sobreesforç pressupostari la UB l’espera eixugar amb el que li arribi dels fons europeus.
Matriculació i pla de contingència
El període de matriculació no ha començat encara (serà totalment online) i no se sap del cert, per tant, com li afectarà la crisi de la Covid19. En el cas dels màsters i postgraus, en els quals hi acostuma a haver una alta presència d’alumnat internacional, s’espera una caiguda del 20% de la matrícula, però en el cas dels graus, on l’alumnat és més local, la previsió és que es mantingui. En cap cas, segons ha assegurat el rector, hi haurà de reduccions de plantilla ni de professorat associat a causa d’un decrement de l’alumnat, sinó que “més aviat pot passar que facin falta més professors per atendre els desdoblaments de grups”. A grans xifres, la UB compta amb uns 80.000 estudiants de grau o equivalent i de 40.000 de postgraus o equivalents (màsters oficials, màsters universitaris, cursos especialitzats, cursos a distància, formació continuada, cursos d’extensió universitària, etc).
Pel que fa a les mesures sanitàries, el rector ha explicat que la UB té elaborat el seu propi pla de contingència des de fa mesos, que és un document viu que es va adaptant al que van dictant les autoritats sanitàries. En aquests moments, s’està treballant en la creació d’espais d’aïllament en cada centre, ja que, en el cas d’universitats, el protocol estableix que al primer símptoma la persona (estudiant, docent, personal d’administració i serveis) ha de quedar aïllat. I si es confirma el positiu s’aplica el protocol específic de neteja i desinfecció, s’avalua si s’ha de paralitzar una activitat determinada i es comunica a les autoritats sanitàries. Tot això ho coordina l’OSSMA, que és l’Oficina de Seguretat, Salut i Medi Ambient de la UB.
“Una mica d’estabilitat”
Per últim, el rector no ha volgut valorar les declaracions de la presidenta de l’ANC, exdegana de la facultat d’Econòmiques de la UB, sobre la necessitat de comptar amb equips rectorals “no unionistes” a les principals universitats del país (ho va fer en una entrevista a Ràdio Barcelona amb Josep Cuní), però sí que ha finalitzat la roda de premsa subratllant que la UB és una universitat “que acull tothom, al marge de les seves idees polítiques o religioses”. Pel que fa al canvi de Govern, Joan Elias ha desitjat que la substitució d’Àngels Chacon per Ramon Tremosa (un altre professor de la UB) no suposi canvis en l’equip de la conselleria d’Empresa que porta el tema d’universitats. “A les universitats ens agradaria una mica d’estabilitat”, ha dit el rector, que ha recordat que en els menys de quatre anys que porta en el càrrec ha conegut ja a sis consellers (Baiget, Vila, Rull, Méndez Vigo via 155, Chacón i ara Tremosa) i tres ministres (Méndez Vigo, Duque i Castells).
La informació sobre l’inici de curs a cada centre i als seus respectius estudis està disponible als enllaços següents: Facultat de Belles Arts; Facultat de Biologia; Facultat de Ciències de la Terra; Facultat de Dret; Facultat d’Economia i Empresa; Facultat d’Educació; Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació; Facultat de Filologia i Comunicació; Facultat de Filosofia; Grau de Física; Grau d’Enginyeria Electrònica; Facultat de Geografia i Història; Facultat d’Informació i Mitjans Audiovisuals; Facultat de Matemàtiques i Informàtica; Facultat de Medicina i Ciències de la Salut; Facultat de Psicologia; Facultat de Química.