Des de l’inici de curs, s’han realitzat més de 35.000 tests PCR a població en edat escolar, concepte que va des del primer cicle d’educació infantil a la secundària postobligatòria. La major part d’aquests tests els han realitzats els equips mòbils o els Centres d’Atenció Primària quan en un centre educatiu s’ha detectat algun positiu. I una altra part s’han fet en cribratges a centres situats en poblacions o barris on la situació epidemiològica és elevada. Amb l’anàlisi del que s’ha fet fins ara, però, ja es pot dir que la incidència del virus a les escoles és mínima, segons el secretari general del Departament de Salut, Marc Ramentol, que com cada setmana compareix davant dels mitjans amb la secretària d’Educació, Núria Cuenca, per fer balanç de la situació.
“No podem dir que la situació epidemiològica a Catalunya estigui millor ara que fa dues setmanes, quan va començar el curs, però en tot cas això no és culpa de les escoles”, ha afirmat Ramentol. Així, només en el 13% dels casos de grups bombolla que han estat confinats s’ha detectat un segon positiu a dins del grup un cop s’ha fet el test PCR als companys i companyes de l’alumne que havia originat el confinament. I en la major part de casos, només s’ha detectat un contagi.
Una altra dada que ha exposat Ramentol per reforçar la idea de la seguretat de les escoles és que, des de l’inici de curs, s’ha fet un percentatge de PCR sobre població en edat escolar que a la població general, la qual cosa ha fet que en tots els casos (infantil 1r cicle, infantil 2n cicle, primària i secundària) el percentatge de positivitat hagi baixat per sota del 5%, que és el llindar que l’OMS assegura que no s’ha de creuar per assegurar que no hi ha transmissió comunitària. Aquesta baixada es deu al fet que fins el 14 de setembre els tests s’havien fet majoritàriament a infants i joves amb símptomes o que vivien en zones d’especial afectació de l’epidèmia, mentre que a partir del dia 14 s’ha centrat en els grups bombolla on hi havia algun positiu.
Aquest matí hi havia 1.201 grups confinats, d’acord amb la darrera actualització de la web traçacovid. Aquesta xifra representa que el 98% dels aproximadament 72.000 que es calcula que hi ha a tot el sistema educatiu estan funcionant sense problemes, segons ha volgut subratllar Núria Cuenca. Es tracta d’una xifra que creix dia rere dia, si bé a un ritme lleugerament inferior en els darrers dies, en els quals s’han començat a desconfinar els primers grups que ja han complert els 14 dies de quarantena (encara no s’ha aprovat el canvi als 10 dies, però s’espera que això passi aquesta setmana). A banda, un total de 2.273 alumnes i 259 professors o personal educatiu han donat positiu, xifres que representen encara un percentatge molt baix del total. “Del milió i mig d’alumnes, el 99% no està contagiat, i dels 120.000 docents, no ho estan el 99,83%”, ha explicat Cuenca.
El cas d’Almenar
En aquests moments, només hi ha dos centres tancats: dues llars d’infants situats a L’Hospitalet i Almenar. En aquesta població del Segrià es dona la circumstància que s’han registrat 10 casos positius i que hi ha 9 grups i 179 persones confinades, la meitat del centre, però les autoritats sanitàries han considerat que no feia falta tancar-lo perquè “s’ha vist que els contagis venien de fora de l’escola i que per tant es podia contenir la cadena de transmissió amb el confinament dels grups afectats i deixant que la resta continués assistint al centre”, ha explicat Núria Cuenca.
La secretària general d‘Educació ha avançat que el Departament d’Educació, conjuntament amb el de Salut, la Secretaria General Joventut i la Secretaria General d’Esports ha estat ultimant un protocol, que està previst que aprovi aquest divendres el Procicat, per concretar les indicacions que es van donar el mes de juliol en relació a l’organització de les activitats extraescolars, sortides i colònies. En aquest sentit, ha assenyalat que “és important que aquestes activitats es puguin realitzar com es fa amb l’activitat lectiva, perquè fomenten part del desenvolupament personal dels nostres alumnes i no els podem limitar aquests espais”.
Cribratges massius i tests serològics
Ahir van començar els cribratges escolars a diferents centres educatius de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat. “Uns cribratges que han de permetre detectar l’alumnat i treballadors del centre asimptomàtics amb l’objectiu de tallar les cadenes de transmissió de la Covid19”, segons el Departament d’Educació. El primer dels centres va ser l’Escola Barrufet, amb 404 alumnes als quals se’ls va fer el test PCR, i 64 persones entre docents i personal extern. A l’Hospitalet de Llobregat, les proves es van fer a l’Escola Joaquim Ruyra (460 tests entre alumnat, professorat i altre personal) i a l’Institut Eduard Fontserè (340 tests en total), i aquests dies seguiran a altres centres dels barris de la zona nord, la més densament poblada d’Europa. També es començarà a actuar a centres de Sant Adrià del Besòs. De fet, la intenció és arribar a la xifra dels 500.000 tests fins a mitjans del mes de novembre.
També ahir, el subdirector general de Vigilància i Resposta a Emergències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Jacobo Mendioroz, va avançar que s’estaven plantejant afegir el test serològic als alumnes que donin positiu en la PCR, per confirmar si el positiu és a causa de la presència d’anticossos. Això evitaria confinar tot el grup classe, ja que indicaria que la infecció ja ha passat i que per tant aquell infant no ha de fer la quarantena perquè ni pot contagiar-se ni pot contagiar. De fet, aquest cas ja es va donar fa uns dies a Manlleu, quan es va comprovar que un dels 13 alumnes que havien donat positiu ja havia passat la malaltia, i per tant tot el seu grup va poder tornar a fer classe presencial.
Mendioroz també va avançar que duran a terme el cribratge tant en escoles amb incidència petita de la malaltia com en centres amb una incidència més alta per poder tallar les cadenes de transmissió que més els interessi. El test serològic és una prova més invasiva i per tant s’ha de fer en un CAP, mentre que s’intenta que les PCR els facin equips mòbils que es desplacen als centres. Als del Departament de Salut s’hi afegiran ben aviat els que aportin dues ONG (Creu Roja i Open Arms), a fi d’intentar ser tan ràpids com sigui possible, si bé Marc Ramentol ha volgut restar importància als casos en els quals el test no es fa, per qüestions logístiques, fins alguns dies després que s’hagi detectat el positiu, ja que, segons ha recordat, al marge del resultat de la prova l’aïllament s’ha de fer sí o sí.