Divendres 29 de gener: més talls a BCN contra la contaminació
Per quarta vegada, les famílies de diverses escoles de Barcelona tallen els carrers de la ciutat entre les 16.30h i les 17h per exigir mesures més radicals per lluitar contra la contaminació acústica i atmosfèrica, com vam explicar al diari fa dues setmanes. Els seus promotors (Eixample Respira, l’Affac i un nombrós grups d’AMPA i AFA) ho han batejat com a #RevoltaEscolar. Com que a cada convocatòria s’hi sumen més centres educatius, la xifra supera ja la cinquantena, mentre que en l’anterior van ser 39. També s’hi han apuntat escoles de Badalona i Sabadell, que també tallaran carrers propers. En el mapa podreu trobar els punts de la ciutat de Barcelona que es tallaran.
Dissabte 30 de gener: jornada continua
Els membres de la Plataforma Volem Jornada Continua fa setmanes que anuncien a les xarxes diverses concentracions festives, a Barcelona (Parc de la Ciutadella), Tarragona, Girona i Mollerussa, totes a les 12.30h. Continuen reclamant que el Departament d’Educació doni llibertat als consells escolars de cada centre perquè escullin la seva modalitat horària, una reivindicació que compta amb el suport d’alguns sindicats (USTEC, UGT i CGT), però que no concorda la proposta sobre horaris escolars formulada per la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica i la Fundació Bofill. Tampoc sembla que el Departament estigui en aquesta línia, sinó que més aviat té al cap posar fi al pla pilot que ha permès que durant deu anys hi hagi hagut 25 centres d’infantil i primària fent jornada continua. Darrerament, aquesta combativa Plataforma ha tingut topades virtuals amb un altre grup de famílies que defensa que no s’ha de tocar res (@mantenimhoraris) i amb el Col·lectiu d’Escoles contra la Segregació, el qual en un comunicat recent afirmava que una mesura així tindria efectes segregadors. Per contra, la Plataforma Volem Jornada Continua insisteix que el grau de satisfacció dels qui l’han provat (docents, alumnes i famílies) és elevadíssim.
Diumenge 31 de gener: talls de carreteres i autopistes urbanes
La #RevoltaEscolar de Barcelona s’està contagiant a la resta del país i esdevenint #RevoltaVeïnal. Aquest diumenge diverses entitats han convocat talls a les “autopistes urbanes” de diversos municipis, per reclamar una ciutat i una mobilitat més verdes i sostenibles, en el que vol ser la primera de moltes accions d’aquest tipus que tindran lloc l’últim diumenge de cada mes i que s’espera que creixin en quantitat cada vegada. Els sis talls d’aquest diumenge seran a les 11.30h en aquests punts:
- Barberà Respira – Tall de la crta. de Barcelona (entre el c. Sant Pere Escultor Llimona i la rda. de l’Est/Indústria), Barberà del Vallès
- Eixample Respira – Tall del c. d’Aragó (entre c. Balmés i c. Aribau), Barcelona
- Moviment Veïnal del Sud – Tall de la crta. de Barcelona (entre c. Lepant i c. Tetuan), Sabadell
- No és un vial, és un carrer – Tall de la crta. de la Canya (entre Alba Rosa i Rodona), Olot
- Prou trànsit – Tall del c. d’Aragó (entre c. Independència i c. Dos de Maig), Barcelona
- Recuperem Baix Maresme – Tall de la N-II (davant estació de Rodalies), Premià de Mar
Dimecres 3 de febrer: educadores de la bressol de BCN
El sindicat CGT i tres entitats d’educadores i famílies de la petita infància han convocat una concentració a les 18h a la plaça de Sant Jaume per protestar contra la intenció de l’Ajuntament de Barcelona de convocar unes oposicions que, segons afirmen, rebaixen la seva categoria professional, que passa d’A2 a C1. Segons afirmen, aquesta categoria “no correspon ni a la titulació que se’ns requereix”, ja que moltes són titulades universitàries i reben la consideració d’una titulada en un gran mitjà, “amb l’agreujant que aquesta situació afecta molt majoritàriament a dones, atès que la nostra professió és altament feminitzada”. En aquest manifest expliquen les seves raons, a més d’altres greuges que arrosseguen de fa temps.
Dissabte 6 de febrer: El Lleure divers a la plaça de Sant Jaume
Com ja va informar fa uns dies aquest diari, la Xarxa d’Entitats de Lleure Divers en Lluita (o, més directament, #DiversitatEnLluita) ha convocat una concentració per aquest dia a la plaça de Sant Jaume (11h) per reclamar que les activitats de lleure destinades a col·lectius vulnerables, i molt especialment al d’infants i joves amb discapacitat intel·lectual, sigui considerat un servei essencial i per tant es puguin tornar a organitzar activitats presencials. Malgrat que recentment s’han iniciat converses amb el Departament de Treball i Afers Socials, el qual sembla força receptiu a aquesta demanda (altra cosa és el que en pensi el de Salut), els membres de la Xarxa han mantingut la convocatòria, segons han manifestat per les xarxes, per no abaixar la guàrdia.
Dissabte 6 de febrer: El Tercer Grup a la plaça Catalunya
Des de l’inici de curs hi ha un grup de mares i pares que advoquen perquè les mascaretes no siguin obligatòries al si dels grups bombolla en els cursos de primària, és a dir, que aquests grups tinguin el mateix tracte que els d’infantil. Consideren que, en aquestes edats, el fet de dur la mascareta durant tantes hores pot tenir seqüeles en la salut dels infants a mitjà i llarg termini (problemes cutanis i respiratoris), a més de causar problemes psicològics i emocionals, i dificultar el procés d’aprenentatge. El manifest a peticion.es suma prop de 8.000 signatures de suport, i ara a això s’hi ha afegit un altre Manifest pels Drets i Necessitats Infantils i de la Joventut, en aquest cas elaborat per quatre psicòlegs, que va en el mateix sentit d’alertar sobre els possibles efectes en la salut psicosocial dels infants i adolescents, i que suma prop de 700 firmes. El Tercer Grup ha convocat una mobilització a la plaça Catalunya a les 12 hores per seguir demanant #grupBombollaSenseMascareta.