L’educació i la cultura són eines fonamentals de transformació i ho són també de l’esperança i de la resiliència humana. Sabem que l’edició dels premis Baldiri d’enguany és força important, perquè la humanitat necessita, més que mai, la cultura.
La cultura ha estat una eina mundial imprescindible en moments de confinament. Si hi ha quelcom que ens ha fet resilients en les diverses situacions de vulnerabilitat ha estat la cultura com a eina de l’emancipació humana. L’art ha estat “el llenguatge de l’expressió” i “el llenguatge de l’esperança” que ens han ajudat en moments de confinament.
Cada vegada que evoquem, tenim la possibilitat de canviar les nostres percepcions i enriquir la nostra memòria i la nostra cultura. L’art promou un determinat coneixement que es pot treballar a través dels sentits i de la sensibilitat perquè l’experiència sensorial també és cognitiva; saber i sentir van molt lligades. És així com, a través de l’art i de la cultura, podem arribar a realitzar aprenentatges humans profunds. L’art és important perquè ens ajuda a aprendre coses de l’experiència, té la màgia d’evocar moments que es guarden en la nostra ment i que es poden tornar a repensar.
És important que les escoles i les entitats culturals, que estan fent un treball cultural per a les seves comunitats, facin visibles els seus treballs i presentin les seves candidatures als premis. Tenint en compte que hi haurà 10 premis amb una dotació d’uns 4.000 € per a la promoció dels projectes i que podran arribar a aprofundir la riquesa del seu saber, perquè seran acompanyats per experts per expandir l’experiència des d’una mentoria professional.
La modalitat Connexions dels Baldiri, que promou l’aliança de les escoles amb les entitats culturals (educació i agents culturals) per a l’empoderament i la riquesa comunitària, té enguany un gran repte. El repte de la promoció de la cultura per a la inclusió, per a l’equitat de les persones i les comunitats; el gran repte de posar en la praxi, ara amb més força que mai, l’educació i la cultura com a drets humans fonamentals.