Les escoles de l’Opus han optat per reaccionar amb discreció a l’anunci del Govern català, fet en l’assenyalada data del 12 d’octubre, que l’any vinent els concerts educatius d’infantil i secundària no es renovarien als centres que fan el que s’anomena escola diferenciada, és a dir, que escolaritzen nens i nenes per separat. La Institució Familiar d’Educació no ha volgut fer cap comunicat públic, però la seva consellera delegada, Teresa Martínez, sí que va enviar un correu tant a les famílies com als treballadors en el qual recordava que hi ha una àmplia jurisprudència que els dona la raó, i que l’article de la LOMLOE al qual presumiblement s’aferrarà el Departament d’Educació per denegar la renovació està recorregut davant del Tribunal Constitucional.
“Rebutgem de forma contundent les expressions que va fer servir el conseller per justificar la seva decisió, no només per ser falses i contràries als tractats internacionals en matèria educativa sinó també perquè demostren un desconeixement profund de l’escola diferenciada a Catalunya i menystenen les famílies que l’han escollit lliurement per als seus fills i filles”, escrivia Martínez a la missiva, que es va enviar divendres passat.
La Institució Familiar d’Educació aplega cinc dels onze centres afectats, que són Les Alzines, Institució Lleida, Institució Tarragona, La Vall i La Farga. A banda, té algun altre centre més a Catalunya en el qual l’educació és mixta. Fa poques setmanes va celebrar el seu 50è aniversari en un acte a Montserrat, amb l’assistència de 2.000 persones. De la resta de centres educatius afectats per la mesura (Canigó, Bell-lloc del Pla, Pineda, Camp Joliu, Viaró, Xaloc) la major part també encomanen la formació espiritual dels seus alumnes a la prelatura de l’Opus Dei.
Per la seva banda, la federació de famílies Fapel també va emetre dijous passat un comunicat en el qual defensava el dret de les famílies a triar aquest model d’escola i a rebre finançament públic, i acusava el conseller d’Educació d’insultar i menystenir a milers de pares i mares quan va afirmar que “la segregació per gènere augmenta els estereotips i legitima el sexisme”. Fapel és una federació d’associacions de famílies amb més de 300 AMPA associades, entre les quals les dels onze centres que opten per separar nens i nenes.
Aquestes escoles, deia Fapel en el seu comunicat, “són centres que tenen demanda social, altrament no existirien. Dins els drets fonamentals de creació de centres diferents als promoguts per les administracions públiques, i de lliure elecció de l’educació que els pares volen per als seus fills i filles, aquest model hi cap, i tenint demanda social no hi ha cap argument en contra”. En el comunicat, l’entitat afirmava que en l’àmbit educatiu hi ha problemes que “no es volen afrontar realment, com el de l’educació inclusiva o el finançament real de la plaça escolar” i ho rematava dient que “el dret de decidir de les famílies és legítim, estatutari, constitucional i un dret fonamental”.