Una trentena de directors i directores d’escoles i instituts públics, la major part de la ciutat de Barcelona, s’han concentrat aquest matí a les escales exteriors del Departament d’Educació, per fer visible el malestar que al llarg del curs ja han posat de manifest través de dues cartes fetes públiques coincidint amb la primera (març) i segona (maig) tongades de vagues convocades pels sindicats de docents. Aquesta vegada han volgut donar la cara perquè consideren que, malgrat l’ampli ressò que van tenir aquestes dues accions, no ha canviat res. No eren molts, però és el primer cop que un grup de responsables de centres educatius protagonitza una acció així.
L’esgotament dels dos anys de pandèmia, un curs convuls ple de novetats (en especial, nou calendari i nous currículums) i, molt especialment, la falta de recursos per fer front a unes aules cada cop més diverses i complexes és el que explica aquest malestar, segons han explicat els directors als periodistes. El grup concentrat aquest matí no tenia cap portaveu, per la qual cosa cadascú d’ells anava relatant els seus maldecaps, en molts punts coincidents. Durant una estona s’han situat darrera la pancarta per cridar consignes patentades durant les vagues com “Cambray, dimissió”, o “no és per les vacances, és per les mancances”.
“Ens falten més recursos i més acompanyament per aplicar bé el decret d’escola inclusiva”, es lamentava una directora en conversa amb alguns periodistes. I afegia: “Tenim la sensació que estem enganyant els nens i les famílies”. “Tots els centres que hem tingut el suport de CEEPSIR l’hem valorat moltíssim, però és un suport d’un parell d’hores a la setmana”, responia un altre. “L’EAP abans el tenia al centre un matí a la setmana, ara ens arriba tres matins al mes”, explicava un tercer, segons el qual “la infermera escolar és una gran necessitat”.
A aquesta angoixa per la falta de recursos i de formació per fer front a la diversitat a les aules se li suma la preocupació per la pràcticament confirmada pèrdua de les dotacions de reforços covid de cara al curs vinent. El Departament afirma que està demanant al Ministeri que perllongui aquestes dotacions un curs més, amb l’argument que la crisi de la covid no està tancada, però les possibilitats que aquest prec sigui escoltat semblen escasses.
Infantil i batxillerat
Pel que fa als canvis del curs vinent, les principals inquietuds se situen en els dos extrems de la cadena. Per les escoles, la incògnita és el periode d’adaptació d’I3 al setembre, ja que “les mestres i les famílies pràcticament no es podran veure, i els infants trigaran també a familiaritzar-se amb la seva mestra perquè per la tarda, quan s’aixequin de la migdiada, es trobaran amb monitors”. Als instituts, és com han d’afrontar el batxillerat dels qui el curs vinent faran 1r, ja que les futures PAU competencials, que en teoria s’estrenaran el curs 23/24, són ara mateix un immens forat negre.
“Treballem de 10 a 12 hores diàries i no arribem, ens ofega la burocràcia”, deia una directora. “Et van donant més i més feina de gestió, i et diuen que és molt senzilla, però primer t’hi has de posar, i després tota sumada…”, reblava un company, que es lamentava de la falta d’interlocució directa que hi ha entre el Departament i les direccions. “Jo encara no sé què farem a les tardes de setembre, fa dies que m’ho demanen, però estem tancant aquest curs i ara em posaré amb el vinent”, afegia una altra directora.
La concentració s’ha tancat amb l’entrada de cinc dels concentrats al Departament, que s’han reunit durant una hora amb la secretària de Transformació Educativa, Núria Mora, la gerent del Consorci d’Educació de Barcelona, Mercè Massa, i els directors generals de Professorat, Dolors Collell, i Centres Públics, Joan Marc Segarra, entre altres.
Fonts del Departament indiquen que “com sempre, tenim les portes obertes per parlar amb tothom. S’han escoltat les demandes, com ja es fa habitualment a través de la junta de direccions, que és l’órgan que les representa, s’han creat grups de treball amb la participació de les direccions, i via aquests mecanismes s’estan donant resposta a les sensibilitats dels equips directius, que son molt diverses”.