El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s’han reunit aquesta tarda amb les famílies de l’Escola Sant Felip Neri, situada a la històrica plaça del mateix nom, per comunicar-los que el curs vinent el seu centre serà públic. És el que la titularitat de l’escola (la Fundació Torres i Bages) i la seva AFA venien reclamant des de feia més d’un any, davant dels greus problemes econòmics que arrossega el centre i que feien perillar la seva continuïtat.
L’Escola Sant Felip Neri compta amb 331 alumnes, d’infantil (66), primària (147) i secundària (118), i és l’únic centre educatiu de tota la zona nord del barri Gòtic (on és impossible trobar solars o finques que puguin canviar d’us) on s’ofereixen estudis d’ESO. Disposa d’un espai de 2.103 m2 distribuïts en dos edificis, un d’infantil i primària de dues plantes amb entrada per la plaça Sant Felip Neri 6; i un de secundària de quatre plantes amb accés pel carrer de la Palla, 10. A partir del curs vinent el Consorci llogarà aquests espais a la propietat i es faran obres d’adequació de l’edifici per un import de 1’5 milions d’euros que pagaran a parts iguals l’Ajuntament i el Departament.
L’escola la va crear l’any 1959 la Congregació de l’Oratori (nascuda el segle XVI a Roma de la mà de Felip Neri), i aquesta en va traspassar la titularitat a la Fundació Torras i Bages l’any 1982. No obstant això, aquesta congregació ha continuat sent la propietària dels immobles, així com de l’Església de Sant Felip Neri (famosa pels impactes de metralla de la guerra civil a la façana) i la casa-convent dels Felipons (coneguda així pel nom del sant), que es troben adjacents i ocupen bona part de la plaça.
Un dels esculls de l’acord havia estat la pretensió de l’administració d’adequar alguns dels espais de la casa-convent per a la nova escola, i la negativa a cedir aquests espais de la Congregació. Les famílies del centre havien començat a mobilitzar-se, amb protestes setmanals davant la seu de l’Arquebisbat de Barcelona. Finalment, s’ha arribat a un acord que permetrà incrementar l’oferta de places públiques al districte de Ciutat Vella.
Escola Joviat de Manresa
Aquesta és la segona integració d’una escola concertada a la xarxa pública que s’anuncia aquest curs. La setmana passada, el conseller Gonzàlez-Cambray i l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, van anunciar també el traspàs a la pública de l’Escola Joviat de cara al curs 2023-24. Amb un total de 1.030 alumnes, aquesta escola ha estat des dels seus inicis una institució d’iniciativa privada, i ofereix estudis des d’I3 fins a batxillerat, cicles formatius de grau mitjà i superior, ensenyaments esportius i titulacions pròpies (que seguiran sota règim privat). La va fundar a Manresa l’any 1960 Josep Vilaseca i Atset, i el 2012 la titularitat va passar a anomenar-se Fundació Joviat.
Tots dos centres continuaran aquest curs la seva activitat educativa sense cap afectació per a l’alumnat. El personal docent que hi tenia plaça fixa passarà a ser personal laboral fix del Departament d’Educació i es nomenarà un nou director que sigui funcionari del Departament, tal i com estableix la normativa sobre la funció directiva en l’àmbit docent.
Les de les escoles Joviat i Sant Felip Neri representaran la dotzena i tretzena integració de centres a la xarxa pública des de la publicació del Decret Llei 10/2019. La major part d’aquestes han estat de centres concertats, religiosos o laics, però també n’hi ha hagut de centres que abans havien estat de titularitat municipal. I possiblement no siguin les últimes ja que durant l’acte de Manresa el conseller va anunciar que al llarg del curs s’anunciaran noves incorporacions.
No hi ha comentaris
Jo sóc professor interí de l’educació pública i també m’agradaria ser personal laboral fix del Departament d’Educació.
Doncs hauràs d’esperar-te.
Com diu Andreu Navarra no és integració a la xarxa pública, és socialització de les pèrdues.
Vaig llegir que 14, sense saber si inclouen aquestes dues o sense incloure-les.