La Universitat de Barcelona (UB) tindrà dos nous edificis l’any 2028 al campus Diagonal en els quals acollirà, d’una banda, la Facultat de Matemàtiques i Informàtica i grups d’investigació en economia, i de l’altra, equipaments de recerca en salut que permetran ampliar el Parc Científic de Barcelona (PSB).
Així ho han signat el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal; el conseller de Territori, Juli Fernández; la segona tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, i el rector de la UB, Joan Guàrdia.
El protocol signat té com a objectiu impulsar la recerca i el talent en l’àmbit de les Matemàtiques, la Informàtica, l’Economia i la Salut, per la qual cosa rep el nom de MIES. Està previst que tots dos equipaments acullin prop de 700 investigadors i 45 grups de recerca.
Matemàtiques marxa de l’edifici històric
La Facultat de Matemàtiques i Informàtica abandonarà l’edifici històric de la plaça Universitat, que enguany fa 150 anys, i s’ubicarà en un nou immoble situat entre els carrers Joan Obiols i John M.Keynes que tindrà prop de 14.000 metres quadrats i que acollirà també grups d’investigació de la Facultat d’Economia.
A més, hi haurà un altre edifici de 10.000 metres quadrats entre els carrers Llorenç Artigas, Pascual i Vila, Baldiri i Reixac i Adolf Florensa, on actualment hi ha la seu de l’Escola de Noves Tecnologies Interactives (ENTI) i en el qual hi haurà l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i diferents departaments de recerca en salut de la universitat.
Inversió de 50 milions
La Generalitat es farà càrrec de la construcció dels dos edificis, a través de l’Institut Català del Sòl (Incasòl) del Departament de Territori, amb una inversió propera als 50 milions d’euros. Posteriorment, la UB o les entitats que s’hi allotgin pagaran un lloguer a l’Incasòl equivalent a la despesa realitzada. Les rendes es compensarien amb possibles partides del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) vinculats a infraestructures de recerca.
L’Ajuntament de Barcelona es compromet a facilitar la tramitació dels diferents instruments urbanístics i de planejament que faran possible la construcció dels edificis, especialment la parcel·lació de les finques, el planejament necessari i l’atorgament de les llicències pertinents.
El rector de la UB ha qualificat el dia d’”històric” per l’impuls de les noves infraestructures: “D’aquí a 15 anys Barcelona s’haurà convertit encara més en un pol d’atracció de talent i de coneixement de primera magnitud mundial i nosaltres hi posem una peça més per tal que això sigui una realitat i ho fem gràcies a la col·laboració entre administracions”, ha dit Joan Guàrdia.
El conseller de Territori ha destacat que les obres donaran lloc a un espai millor per al sistema educatiu, mentre que el seu homòleg d’Universitats ha ressaltat que aquesta ampliació se suma a altres operacions, com la del nou hospital Clínic, tot reforçant l’àmbit de la recerca a Catalunya.
Per part seva, la tinenta d’alcaldia ha remarcat el compromís de les administracions envers la universitat pública. “Volem que Barcelona es consolidi com la capital indiscutible de la ciència i la recerca del sud d’Europa i des d’urbanisme farem tot el possible per tal que aquests nous edificis siguin una realitat”, ha afirmat Janet Sanz.