El curs escolar 2023-24 començarà a Catalunya el 6 de setembre a infantil, primària i ESO, i el 12 de setembre a Formació Professional i batxillerat. La data per a la resta d’estudis és el 18 de setembre.
El curs finalitzarà el 21 de juny a infantil, primària i secundària obligatòria, i el 17 de juny a batxillerat i FP, a l’espera de les activitats d’avaluació extraordinària que tindran lloc del 18 al 21 de juny; excepte al 2n de batxillerat i cicles de grau superior que tindran un calendari d’avaluació propi.
Així ho ha notificat per correu electrònic el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, a les direccions dels centres educatius i ho ha confirmat posteriorment en roda de premsa.
Les tardes de setembre seran lectives, és a dir, no es programaran activitats de lleure després de dinar, sinó que hi haurà classe matí i tarda. Això difereix del setembre del 2022, quan el curs va iniciar-se el dia 5 amb jornada intensiva, amb classes al matí i activitats de monitor a la tarda.
El conseller ha explicat que “hem avaluat la mesura d’avançament del calendari, hem escoltat tothom i amb tot això hem millorat la mesura que vam implantar el curs passat. Ha estat una decisió presa després de debatre i escoltar les diferents veus representants de la comunitat educativa”.
Segons Cambray, la data del 6 de setembre, se situa a mig camí entre les consideracions de les famílies –que segons recull l’informe del Consell Escolar de Catalunya prefereixen començar el més aviat possible sempre amb temps suficient perquè els centres puguin preparar l’inici-, i les peticions d’alguns sindicats que veien com a dia òptim per començar el divendres 8 de setembre. Així mateix, l’inici de la postobligatòria el 12 de setembre permetrà als centres disposar de més marge de temps per preparar el començament de les classes.
Si bé Cambray ha destacat que el calendari d’inici de curs ha estat fruit d’un procés consultiu en què s’ha tingut en compte la participació de tots els agents, les primeres reaccions sindicals han estat crítiques amb la decisió d’Educació.
USTEC irromp a la Conselleria
Representants d’USTEC•STEs (IAC) han entrat a la seu del Departament per protestar contra el que consideren una “nova imposició” de Cambray. “Reclamem diàleg a l’administració i hem demanat que vingui el conseller a parlar”, han reivindicat.
La portaveu d’USTEC, Iolanda Segura, ha indicat que Educació no els ha tingut en compte: “Per nosaltres, això és una imposició total per un caprici de la Conselleria que ha d’avançar el curs sí o sí”.
Ocupem el Departament d'Educació per denunciar una nova imposició.
Cambray anuncia mesures a la premsa abans de negociar amb els representants dels treballadors i treballadores de l'educació.
Reclamem diàleg a l'administració i hem demanat que vingui el conseller a parlar. pic.twitter.com/6zYTe1sHCE
— USTEC•STEs (IAC) (@USTECSTEs) March 30, 2023
Des de CCOO, asseguren que el conseller “menteix quan parla de diàleg obert i participació de tots els agents”. Censuren que no hi ha hagut dictamen previ del Consell Escolar de Catalunya, que és preceptiu i “no s`ha celebrat la mesa sectorial del Departament d’Educació prèviament, que té lloc demà divendres. “A qui vol enganyar aquest conseller? No respecta ni a la comunitat educativa ni a la representació de les persones treballadores”, remarca en un comunicat.