Més protecció. Això és el que demanen els interins de més de 55 anys, tant professors com mestres, que s’han vist amb una situació d’atur a les portes de la jubilació, un fet que pot tenir conseqüències molt roïnes per als afectats. Aquests docents, majoritàriament dones amb llarga trajectòria professional, reclamen estabilitat laboral i critiquen els procediments que s’han emprat en les adjudicacions d’aquest any.
L’arrel del problema és, segons sindicats com CCOOPV, el concurs de mèrits, ja que aquest, a diferència del d’oposicions, no guarda vacants per a les persones laboralment més vulnerables. Altres sindicats, com STEPV, defensen aquest sistema com a beneficiós, però critiquen l’actuació de Conselleria d’Educació i les irregularitats que han propiciat que es queden places desertes i docents desprotegits, sense estabilitat. Tot això no compleix, per tant, amb l’objectiu d’aquesta via.
Donades les circumstàncies, el professorat ha participat en diverses vagues per expressar la seva disconformitat i donar veu als problemes que els pot ocasionar trobar-se en aquesta conjuntura.
El concurs de mèrits, una via per estabilitzar als interins?
La temporalitat dels docents públics sempre ha sigut un assumpte que ha estat present malgrat les mesures per intentar pal·liar-ho. Al País Valencià, un 36% dels docents són interins. Aquesta dada està lluny de la taxa màxima d’interinatge del 8% que s’ha d’aconseguir en finalitzar el 2024, segons obliga la Llei 20/2021 aprovada pel Congrés.
Amb anterioritat, per a salvaguardar que aquests docents tinguessin feina, els sindicats acordaven amb Conselleria una quantitat de places perquè no anessin a concurs d’oposició. «D’aquesta manera evitàvem la vulnerabilitat i asseguràvem que poguessin continuar treballant amb normalitat», explica Rafael Martínez, secretari d’Educació Pública de CCOOPV.
No obstant això, la situació ha canviat. En aquest curs, la majoria de places per a consolidar el professorat interí que ha ofert la Conselleria s’ha cobert per mèrits. Amb aquesta modalitat es vol reduir la temporalitat de 7.500 docents, però per a sindicats com CCOOPV no és suficient. «És cert que moltes persones s’han pogut estabilitzar gràcies al concurs de mèrits, però moltes altres s’han quedat fora. Valorem la feina realitzada i l’esforç, però sempre hem denunciat la vulnerabilitat de tots els que es queden fora, especialment amb aquestes edats. I a aquesta gent cal protegir-la», declara Martínez.
La crítica del sindicat radica en el fet que en el concurs de mèrits les vacants no es poden negociar, per la qual cosa moltes places que abans es guardaven i s’acordaven per a aquestes persones, ara no estan disponibles i van directament totes a concurs.
«En les especialitats més grans la situació no és tan greu perquè acostumen a haver-n’hi moltes, però en les més específiques, com en les d’arts, la situació s’agreuja. Per exemple, n’ixen molt poques per a professor de saxo en un conservatori, i si abans els majors podien accedir-hi, ara ja no», denuncia Martínez.
Les declaracions de Conselleria d’Educació
Veient que una situació així podia passar, des de CCOOPV es van demanar mesures urgents per tal de reduir la temporalitat a l’ocupació pública amb alternatives al concurs de mèrits i oposició. Davant d’això, l’anterior Secretari Autonòmic es va comprometre a reunir-se més endavant i tractar aquesta situació. «Després del concurs de mèrits i de les oposicions analitzarem quins col·lectius queden en una situació complicada per a poder donar resposta», va declarar Conselleria.
Aquesta promesa, segons passades declaracions d’STEPV, no satisfeia les pretensions del col·lectiu. «Cal avançar-se a les possibles situacions ‘complicades’ i cal un pacte d’estabilitat, per al professorat major de 55 anys però també per al conjunt del col·lectiu declarat en frau de llei si no supera els processos d’estabilització», assenyalaven.
Tanmateix això, amb el canvi de govern autonòmic no s’ha vist cap reacció. «El que demanem a la nova Conselleria és que agafin aquest compromís i es facin ressò d’ell. Una possibilitat és fer modificacions a l’acord de personal interí per a donar-los més protecció», afirma Martínez. Tenint en compte que en altres comunitats autònomes hi ha precedents de protecció a aquest col·lectiu de docents, consideren que s’hauria d’actuar al més aviat possible.
Altres sindicats com UGTPV han donat suport a la causa exigint «estabilitat laboral fins a la jubilació de tot el professorat interí major de 55 anys en defensa d’un treball digne que no condemni a l’exclusió de moltes persones docents que aporten la seva experiència a un ensenyament públic per a totes i tots, de qualitat i en valencià». A més, afirmen que els interins «treballen amb l’espasa de Dàmocles de la inestabilitat sobre els seus caps» en no poder donar continuïtat al seu treball i haver d’assumir grans despeses per al desplaçament i residència.
Places desertes
A tot això se sumen diverses irregularitats en el concurs de mèrits que han provocat que més de 300 places es queden desertes. El motiu és que les persones aspirants tenien la possibilitat d’optar a vàries especialitats mentre compliren amb els requisits, per la qual cosa, si finalment aconseguien una plaça, havien de renunciar a la resta, quedant-se buides.
Aquesta situació porta denunciant-la STEPV des del passat any. Al setembre de 2022 van demanar que «s’establís un mecanisme de recuperació de les places perquè no té sentit convocar un procés d’estabilització que permeti la seva pèrdua». De la mateixa manera, enguany han posat de manifest que «es tracta d’un procés pensat, precisament, per reduir la interinitat. No té sentit que es quedin places desertes si l’objectiu era aquest». Denuncien, a més, que «la manera en la qual s’ha resolt definitivament el concurs de mèrits facilita que les places es quedin desertes».
Enfront d’això, els professors afectats que no han aconseguit vacant han protestat, i sol·liciten que es realitzen repesques, tal com han fet en Catalunya, Madrid, Andalusia o Balears, per a donar aquestes places a altres interins i reduir així la taxa. La resposta del govern anterior de Compromís va ser que si es feien repesques «s’entraria en un bucle infinit» i va tancar la porta a la possibilitat de realitzar-ne. No obstant, STEPV defensa que sempre hi haurà docents que es vulguin estabilitzar per tindre abús de temporalitat, una situació vulnerable en la qual es troben molts docents i que s’ha d’aturar per a garantir els drets dels treballadors de l’Administració Pública.