“Les famílies es veuen obligades a assumir un pes desproporcionat del 75% en el pressupost escolar, mitjançant quotes de material que, en l’últim any, han experimentat un augment del 10% (fins al 30% en el primer curs de primària), la qual cosa resulta insostenible”, denuncia la nova junta de l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) de l’escola Ciutat d’Alba, tornant a situar una problemàtica àmpliament denunciada per la Coordinadora d’AFAs local i les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (aFFaC). La particularitat d’aquest curs ha estat la posada en marxa d’un val escolar que havia de servir per reduir la càrrega sobre les famílies però, que, adverteix l’aFFaC, no ha estat així.
Al comunicat de l’AFA expliquen que el val escolar no ha suposat cap estalvi per a les famílies sinó que simplement s’ha incrementat el consum abans de començar el curs ja que només es pot bescanviar a una botiga física sense que es retirin les quotes de material dels centres: “Tampoc no cobreix la despesa de llicències de software utilitzades en educació primària”.
L’entrada de la digitalització mitjançant Chromebooks –una eina educativa de Google– ha estat un dels motius d’aquest increment continuat de les quotes, una situació denunciada per l’aFFaC no només pel cost de l’ordinador sinó també perquè Google no ha passat cap concurs públic per endinsar-se a l’educació pública catalana. “Critiquem les quotes però a més si introduïm la digitalització hem de parlar de la mà de qui i per què”, valora Lidón Gasull, directora de l’aFFaC, que explica que Microsoft i Google s’emporten bona part del pastís.
L’any 2019 l’aFFaC va elaborar un informe sobre el copagament a l’educació amb una mostra de 1.202 centres. En aquest s’apunta que les famílies dels centres que treballen per projectes paguen més quota, que alguns centres superen el topall de preu màxim del menjador –un 12,4% de les famílies arriben als 8,20 euros quan el topall és de 6,2– i, tot i que les escoles de zones amb més renda tenen quotes superiors, l’impacte de la quota és més important sobre famílies amb poca renda disponible.
A l’informe també denuncien que les AFAs reben subvencions i ajuts que tot sovint acaben dedicant-se a finançar els centres educatius, el que incrementa el greuge perquè “a mesura que augmenta el nivell de renda disponible de les famílies, majors són les possibilitats de les AMPA/AFA d’obtenir aquestes subvencions”. Aquesta és, per tant, una altra cara de la segregació escolar: els centres amb famílies benestants amb més capacitat per tramitar subvencions que acaben repercutint sobre els infants. Alhora, lamenten que programes com els de l’Obra Social la Caixa acaben fent una tasca redistributiva que al seu parer hauria de recaure sobre l’administració pública.
El val escolar de la Generalitat permet bescanviar 100 euros per material escolar per a alumnes de primària. Des de l’aFFaC adverteixen que, malgrat això, el 90% dels centres han mantingut la quota de material escolar, de manera que les famílies dels centres públics en tot cas han pogut bescanviar el val per altres complements com motxilles o jocs educatius. No ha estat així als centres concertats que com a empreses s’han donat d’alta en la gestió del val ja que d’aquesta manera constaven com qualsevol botiga i les famílies podien bescanviar el val per la quota.
Davant d’això, Gasull considera que el val escolar és una mesura electoralista que s’ha fet sense pensar en el funcionament del sistema educatiu català. El val és universal i, per tant, no té en compte la renda de cada família i, alhora, tampoc si l’infant està escolaritzat en un centre públic o concertat. “Que el servei sigui públic per a tothom té garanties però el val també arriba a famílies que han decidit pagar per l’educació dels seus fills”, argumenta Gasull.
El govern de la Generalitat va aprovar l’ajut el mes de maig amb l’objectiu de “pal·liar l’increment de preus de les despeses relacionades amb l’escolarització i contribuir a crear un escut econòmic i social que ajudi a atenuar l’impacte que estan notant les famílies en el cost de la vida”. Té impacte sobre mig milió d’infants escolaritzats al Sistema d’Educació de Catalunya: “Es podran bescanviar en comerços d’arreu de Catalunya per llibres, diccionaris, papereria, elements d’escriptura, calculadores, motxilles i jocs educatius fins al 30 de novembre del 2023”.
El president, Pere Aragonès, defensa la mesura. En la visita amb la consellera d’Educació, Anna Simó, a l’escola Mercè Rodoreda de Barcelona amb motiu de l’inici de curs el passat 6 de setembre va anunciar que un 80,5% de l’alumnat ja havia activat el val. Davant del que consideren un èxit en la implementació, el govern ja ha anunciat que el val es farà extensiu a secundària el curs vinent i, alhora, que baixarà de 100 a 70 euros. Era un dels anuncis fets en el Debat de Política General i sense plantejar cap canvi pel que fa al funcionament, és a dir, es mantindrà la universalitat al marge de la renda o de si l’infant està escolaritzat a un centre públic o concertat.
En clau local, l’aplicació d’aquest val ha coincidit amb una rebaixa de 100 euros per alumne en els ajuts municipals a l’escolaritat i menjador. L’alumnat de primària ha passat de percebre 50 euros, el d’infantil 100 euros i el de secundària 200 euros. Tal com explica Sandra Casat, exregidora de Junts i mestra, en un article a aquest diari, això suposa un estalvi per a l’Ajuntament però no per a les famílies que han deixat de percebre 100 euros de l’Ajuntament per percebre’ls de la Generalitat mitjançant el val escolar.
Davant d’aquesta situació, la regidora d’Educació, Carme Ardid (Junts), recorda que és una mesura que ve del mandat passat. La revisió d’aquesta rebaixa, diu, s’haurà d’estudiar de cara al curs vinent després de fer-ne una valoració i saber com quedarà exactament el nou model de val escolar anunciat pel president de la Generalitat. A hores d’ara no se sap si les retallades anunciades pel govern municipal arran del Pla de Sanejament tutelat per la Generalitat pel dèficit de l’Ajuntament podrà afectar d’alguna manera a aquest ajut. En tot cas, el compromís del nou govern Junts-ERC és mantenir la despesa social.
Ardid es limita a donar resposta a altres qüestions recollides per l’AFA del Ciutat d’Alba en el seu comunicat, com ara la millora del manteniment i la creació d’ombres al pati, una petició iniciada per nou escoles i aprovada en forma de moció institucional el passat mes de juliol. La regidora diu que des de l’àrea de serveis urbans es visitaran totes les escoles per fer una valoració tècnica i fer un pla on prioritzar les accions a fer. Per ara no hi ha ni calendari ni pressupost.
1 comentari
No entenc com el Departament es planteja augmentar l’abast el curs vinent, en lloc de suspendre aquesta mesura absurda i mirar de posar ordre al tema del material escolar, fer mesures més redistributives o dotar millor els CMC.