En una societat canviant, individualista, amb exigències (ràpides) i molta informació (i desinformació), ens calen espais on es respiri el bon tracte. Espais on se’ns permeti créixer i comprometre’ns amb nosaltres mateixes i el nostre entorn.
Tenim constància, per les notícies, que dia rere dia, es viuen moltes situacions diverses de maltractaments, que generen molt interès i morbositat. En canvi, del bon tracte se’n parla menys. Ja sabem que la normalitat poques vegades és notícia. Però, als Lluïsos refusem els auguris catastrofistes entorn del futur i volem pensar en positiu i, per això, iniciem una campanya que vol encomanar el bon tracte.
El bon tracte es defineix com “les capacitats de les persones de cuidar-se entre elles i fer front a les necessitats pròpies i dels altres, mantenint una relació afectiva per l’interès superior d’altri”. El bon tracte hauria de ser la tònica habitual en totes les relacions socials i amb el nostre entorn i mai no hauria de ser un plus que oferim! A més, tenim clar que la millor manera d’encomanar-lo sempre és a través de l’exemplaritat que, com diu el filòsof Javier Gomà “no és un valor, sinó el valor dels valors”.
També sabem que només hi ha un camí per a l’exemplaritat que és exercir-la! Per això volem que les persones que estiguin a Lluïsos de Gràcia se sentin ben tractades, que tinguem cura les unes de les altres, que generem espais de confiança i es generi un efecte multiplicador. Aquesta és una part important del camí per fer-nos grans, per tenir una bona vida personal i comunitària. Perquè coincidim plenament amb la filòsofa i activista Marina Garcés quan diu que “som el que fem, som el que decidim, som el que pensem, però, som, sobretot, com ens tractem”.
Creure en les persones
Sabem que en el lleure educatiu i esportiu hi ha uns aprenentatges transformadors (treball en equip, escolta activa, iniciativa, respecte cap a la singularitat, responsabilitat, voluntariat…) que impulsen la formació de persones compromeses, implicades i amb una decidida voluntat d’agitació social. A Lluïsos treballem apostant per valors com la sostenibilitat i la regeneració, la igualtat de gènere, la promoció de les iniciatives juvenils, entre d’altres. Si a més a més hi posem la mirada del bon tracte, estem definim la nostra posició en el món.
I si arribés un dia en què totes les persones se sentissin ben tractades i amb entorns segurs de relació…?
Tractar-nos bé vol dir estar pendents de les nostres emocions. Estar atentes als sentiments i les necessitats de totes les persones. També vol dir tenir cura dels nostres espais i del nostre planeta. I de la llengua i la cultura. Volem ser persones crítiques i assertives. Que sapiguem posar límits amb esperit crític. I que tinguem la capacitat de veure les necessitats futures, i de generar espais per innovar, crear, transformar i contribuir a un món millor.
No és un camí fàcil. Cal aprendre a escoltar l’altre, a expressar el què sentim. I a estar disposades a restaurar i reparar situacions, assumir responsabilitats i acompanyar sense victimitzar i amb respecte.
Una revolució en xarxa
A Lluïsos hem començat elaborant un Protocol per la protecció infantil i un Protocol contra violències masclistes. El voluntariat s’ha format i coneix els protocols i els circuits que han de seguir. Els infants han dut a terme dinàmiques per treballar què és un espai segur, un entorn amable, un sentir-se bé, i han posat les seves ditades a un mural. Els joves i adolescents ho han fet expressant els seus sentiments i idees a través de frases. Tant les empremtes com les paraules escollides, representen la diversitat de persones que conformen els Lluïsos i el seu compromís per fer un tracte amb el bon tracte. Tot plegat, ha estat una sacsejada inicial per entendre que som un espai on fomentem les relacions amables i on tothom se sent segur i protegit.
Volem que aquesta manera de ser s’expandeixi. Que la nostra manera de fer impacti localment per enriquir les vides individuals i les relacions globalment, per una societat més justa i sostenible.
I per què no convidar a entitats i persones que se sentin interpel·lades a sumar-se a fer un tracte amb el bon tracte…? I si arribés un dia en què totes les persones se sentissin ben tractades i amb entorns segurs de relació…? Us imagineu quin gran impacte agitador? El futur també està a les nostres mans.