En el curs 2020-2021, el Batxillerat de Música i Arts Escèniques de Mataró va començar el seu recorregut en l’Institut Laia l’Arquera, iniciava el seu projecte en un any marcat per les restriccions de la COVID-19. En un primer moment es van assentar les bases del projecte amb tres eixos, en primer lloc, reunia amb un equip humà format en els principals centres artístics del país com l’ESMUC i l’Institut del Teatre. En segon lloc, establint aliances amb les principals entitats artístiques de la ciutat, resultaven claus els projectes desenvolupats amb l’EMMM i l’Aula de Teatre de Mataró. I com tercer punt, adequava el material i els espais del centre, així doncs, podem destacar la configuració de les aules de música, d’arts escèniques, l’aula polivalent i l’espai 15 del Centre Cívic de Pla d’en Boet.
De totes les col·laboracions dutes a terme podem destacar la que hem iniciat aquest curs entre l’institut i Cultura Mataró. Els alumnes compartiran espai formatiu amb els artistes associats a Can Gassol per tal d’introduir-los en els processos de creació de la mà d’artistes de referència. Així doncs, aquest any els alumnes de primer de Batxillerat han començat a treballar amb Alba Sarraute & Les Ofèlies. Així doncs, cada curs els alumnes s’aproparan a l’univers creatiu de l’artista associat a Can Gassol, una fórmula que ha cridat l’atenció al Consell Nacional de la Cultura de les Arts (CoNCA) per tal de replicar en altres ciutats.
A més de la col·laboració, al llarg d’aquests cursos, s’han ofert tallers amb professionals de referència com Stefano D’Argenio, Kiko López, Valentina Calandriello, Federica Porello, Kiko López, Ferran Badal o Celeste Alías entre altres. Aquesta diversitat de propostes formatives amplia els fonaments dels aprenentatges desenvolupats en un itinerari sòlid, en el qual els alumnes, a més de cursar les matèries comunes de qualsevol Batxillerat, trien les matèries més properes als seus interessos entre les següents opcions:Pel que fa a aquest recorregut formatiu que presenten, s’ha de destacar un calendari d’actuacions que serveix per portar els diferents aprenentatges a l’escenari. L’alumnat no només dona un retorn immediat a la ciutat de Mataró, enfortint el seu entramat cultural, sinó que també ofereix la possibilitat que els futurs artistes de la comarca donen els seus primers passos. Així doncs, el Batxillerat de Música i Arts Escèniques de l’Institut Laia l’Arquera ha establert el següent calendari:
El Batxillerat de Música i Arts Escèniques de l’Institut Laia l’Arquera com a espai de creació i recerca
A més del recorregut explicat, l’equip docent de l’Institut Laia l’Arquera ha mostrat una inquietud per obrir espais a la comprensió interdisciplinària dels llenguatges artístics. Durant el curs 2021-2022 es va desenvolupar el projecte Relats artístics amb el suport del grup de recerca GRUMED de la UAB. En aquest projecte els alumnes, a partir d’una història determinada, en aquella ocasió l’assassinat de Hildegart Rodríguez a les mans de la seva mare, Aurora Rodríguez, va servir perquè els alumnes s’apropien d’un fet del passat des de la creació artística.
En el curs 2022-2023, gràcies a la col·laboració del supermercat cooperatiu La Feixa, els alumnes de batxillerat van treballar la creació musical i audiovisual al desenvolupar unes sessions musicals inspirades en el format Tiny Desk. Aquí es pot explorar el resultat d’aquesta experiència. Durant aquest mateix curs, també van desenvolupar el projecte Mataró 361º, en el qual els alumnes van captar les dinàmiques de la ciutat de Mataró en un escenari. Tot allò en una creació escènica que va reflexionar sobre la vida urbana i els conflictes que en sorgeixen, tal com podem observar aquí. Un espai destinat al pensament crític que va ser completat amb el diàleg que van establir els alumnes del Batxillerat de Música i Arts Escèniques amb l’antropòleg Manuel Delgado.
En aquest curs 2023-2024, els alumnes van prendre el protagonisme amb un procés de creació musical que pretenia portar a l’imaginari dels més joves la figura història de Pepa Maca. Una col·laboració amb CoopMaresme i el grup musical Ebri Knight que va concloure en un petit concert aquest passat 1 de desembre.
És així que podem dir que el projecte del Batxillerat de Música i Arts Escèniques s’ha anat consolidant com un espai públic únic i de referència en la formació artística a la comarca del Maresme, treballant per una mirada crítica cap al món que ens envolta. Aquesta experiència ens demostra que l’aposta de les institucions per obrir espais de formació artístiques genera unes dinàmiques que enforteixen les trames culturals locals.