La Universitat de Barcelona incorpora a la seva oferta per al curs 2023/24 el nou grau en Geografia i Canvi Global amb l’objectiu de formar professionals capaços d’analitzar i donar respostes a reptes actuals com el canvi climàtic, la urbanització planetària i la sostenibilitat.
Es tracta d’una titulació pionera a Catalunya i Espanya -amb un pla d’estudis de 240 crèdits i pensat per a una durada de quatre anys acadèmics- que aborda, des de la perspectiva del coneixement geogràfic integrador, la comprensió i l’anàlisi del canvi global i el disseny de propostes d’intervenció sobre aquest procés a diferents escales territorials.
En un món caracteritzat per transformacions territorials accelerades, aquesta nova oferta acadèmica de la UB analitza els múltiples canvis que ha experimentat el planeta Terra en les últimes dècades, sigui des del punt de vista de l’ordre natural com de tipus social. Així, els impactes de l’acció humana s’han vist incrementats a conseqüència de la capacitat de transformació associada al ràpid desenvolupament tecnològic i a la generalització de models de producció i consum que, sovint, s’han qualificat d’insostenibles. La creixent interconnexió dels territoris ha fet que aquests elements esdevinguin globals.
Comprendre per actuar
La nova titulació de la Facultat de Geografia i Història de la UB pretén proporcionar les bases teòriques per comprendre el canvi global i donar eines per dissenyar noves estratègies de gestió territorial i ambiental per fer front als impactes que suposen aquestes transformacions.
El grau de Geografia i Canvi Global vol formar professionals que aportin solucions a les diferents problemàtiques d’aquests grans reptes científics del segle XXI derivats de la relació entre sistemes naturals i humans.
Seguretat alimentària i crisis sanitàries
Aquests reptes es troben en el centre del debat científic actual i plantegen qüestions com el canvi climàtic, la pèrdua de la biodiversitat, l’amenaça en la seguretat alimentària, el canvi accelerat en els usos del sòl, la urbanització planetària, les diferències en l’evolució demogràfica, les crisis sanitàries, els conflictes geopolítics o les desigualtats socioeconòmiques, entre d’altres.
Sota la premissa que cal entendre la realitat per actuar, la nova titulació de la UB inclou les bases teòriques referides al coneixement de l’organització espacial dels fenòmens i les dinàmiques naturals i socials i l’elaboració de diagnòstics territorials.
Dissenyar estratègies globals
Alhora, la nova titulació es planteja com a una formació adreçada al disseny d’estratègies de planificació i gestió territorial i ambiental adreçades a l’adaptació i mitigació de les conseqüències del canvi global.
L’ensenyament permet cursar dues mencions: una primera en Planificació i Gestió del Territori, que aporta eines per desenvolupar instruments d’ordenació i planejament adaptats a diferents escales territorials, i una segona en Medi Ambient que aporta les bases teòriques per a l’estudi dels mecanismes de funcionament del sistema terrestre, els impactes en l’entorn natural i la importància del canvi ambiental, així com el coneixement d’instruments, tècniques i protocols per a l’avaluació i gestió del medi ambient.
La titulació compta amb una àmplia oferta de pràctiques a diferents empreses i institucions del sector amb les quals el centre universitari ha signat convenis de col·laboració, i també es vol incentivar la mobilitat de l’alumnat per tal que pugui cursar part dels estudis en altres universitats.