Des que el gener de 2014 aquest diari va començar a circular els continguts s’han anat acumulant, dia rere dia. La major part d’ells no han perdut vigència ni interès, però trobar-los no és fàcil. En aquests moments hi ha 6.044 articles publicats al diari, i això no inclou els diferents blogs. Per això fa temps que ens arriba la demanda que activem algun tipus de sistema per facilitar la cerca.
Aquesta demanda ja s’ha començat a veure satisfeta. Hem posat en marxa el Repositori del Diari de l’Educació, gràcies al qual trobar articles antics no ha de ser una feina tan feixuga com ho és actualment. Té un funcionament molt senzill: quan s’hi accedeix, a partir de les claus que reben els suscriptors/es, apareix una portada amb algunes informacions i articles a l’atzar. A partir d’aquí, ja pot començar la cerca, a partir de tres vies: per categories, per paraules claus (etiquetes) o per cercador.
Si utilitza la primera via, l’usuari trobarà els diferents articles segons es van indexar en el moment de publicar-se. Per exemple, escola bressol, primària i secundària, formació professional, joventut i infància, llengua i cultura, etc. Si utilitza la segona via, pot buscar articles a partir de les paraules que es van posar per etiquetar-los. Mentre que amb la tercera via es pot buscar qualsevol paraula o grups de paraules. En aquest cas, també es podran aplicar filtres per fer una cerca combinada amb les etiquetes, les categories i també per nom d’autor.
En tots els casos, els articles apareixen ordenats per data, del més recent al més antic, i en cadascun d’ells s’hi diu el temps aproximat de lectura. A banda, si l’usuari té dificultats de visió pot canviar el tamany de la tipografia i el contrast de la pàgina per facilitar-ne la navegació. El que el repositori no té són els últims continguts publicats al diari, ja que es bolquen aproximadament cada mes.
Queda molta feina per fer
El repositori està ja operatiu per als subscriptors, però això no vol dir que estigui finalitzat. S’han posat els fonaments i s’ha dissenyat l’arquitectura, però queda molta feina per fer per posar-hi ordre, ja que s’ha de revisar el criteri amb el qual van ser indexats o etiquetats molts continguts en el passat. Hi ha etiquetes innecessàries, i n’hi ha d’altres duplicades, triplicades i fins i tot quatriplicades (per posar un exemple, hi ha articles sobre inclusió etiquetats amb aquesta paraula, però n’hi ha d’altres etiquetats com “escola inclusiva” o “educació inclusiva” o “inclusió escolar”), també hi ha molts articles que en el seu dia es van publicar sense etiquetar, o sigui que serà una feina de formigueta anar reordenant tota aquesta informació, a fi que guanyi coherència i facilitem així la feina de l’usuari. També hi ha autors que de moment no apareixen perquè amb el disseny antic el seu perfil es generava d’una manera que va canviar quan el diari es va renovar ara fa un any, i tot això també s’haurà d’actualitzar.
Tota aquesta feina s’anirà fent al llarg dels propers mesos… perquè esperem que la inversió que suposa en recursos humans es vegi compensada per un increment dels subscriptors/es del diari. La nostra aposta és arribar al miler de subscriptors perquè això donaria al diari l’estabilitat i seguretat econòmica que ara malauradament no té, i aquest és el motiu pel qual des de la Fundació Periodisme Plural s’ha decidit que el repositori serà un servei exclusiu per aquells qui ens donen un cop de mà importantíssim per tirar endavant.
Si ets subscriptor/a del diari hauries d’haver rebut un correu amb les claus del repositori la setmana passada. Si no l’has rebut, posa’t en contacte amb nosaltres a través del correu fundacio@periodismeplural.cat. I si no ets subscriptor, però sí un fidel lector del diari… a què esperes? Et necessitem! Fes-te subscriptor a través de la nostra botiga virtual.