El terratrèmol que el 6 de febrer va sacsejar Síria i Turquia i que ja ha comptabilitzat més de 20.000 persones mortes tindrà un efecte devastador en l’educació de la infància de tots dos països. En aquest tipus d’emergències humanitàries, el dret a l’educació és un dels primers que es perd i un dels últims que es recupera.
Així ho ha alertat aquesta setmana l’ONG dedicada a la infància Educo, que vol posar el focus en l’atenció als nens i les nenes víctimes de les conseqüències del moviment sísmic.
“En els primers dies d’una tragèdia com la succeïda a Turquia i Síria, la prioritat és salvar vides i assegurar l’alimentació, la protecció i el benestar de totes les persones, especialment de la infància. Tot i això, també és urgent i vital per al present i el futur dels nens i de les nenes preservar el seu accés a l’educació”, sosté Pilar Orenes, directora general d’Educo.
L’ONG posa èmfasi en la necessitat d’aprendre en un entorn segur i en la importància de relacionar-se amb altres companys i companyes, una tasca difícil donades les circumstàncies, però que és essencial per poder ajudar a mitigar les conseqüències de l’experiència que acaben de viure.
“La nostra experiència en altres emergències, com en els camps de refugiats de Rohingya de Bangladesh, a la regió del Sahel o a Ucraïna, ens ha mostrat reiterades vegades que l’accés a l’educació és urgent”, afegeix Orenes.
Vulnerabilitat
La directora alerta que “fora de les aules i dels espais protegits augmenta el risc que nens i nenes siguin víctimes de diversos tipus de violència, com el tràfic de persones o els abusos de tota índole”.
L’Aliança ChildFund, a la qual pertany Educo, treballa amb persones en situació de vulnerabilitat a Síria des que va esclatar la guerra el 2011. Durant aquests anys, la seva feina s’ha centrat en l’educació segura i inclusiva per a la infància.
Des que va produir-se el terratrèmol dilluns 6, les escoles del país estan tancades temporalment per orde del govern. “Milions de nens i nenes no poden estudiar. No només aquells que han vist arrasades les seves vides pel terratrèmol, sinó també els de la resta del país”, indica la directora.
Síria, 12 anys en crisi
A més, Síria està en constant emergència des de fa més de 12 anys. A la zona del nord-est, on s’ha produït el terratrèmol, més de quatre milions de persones depenien de l’ajuda humanitària, xifra que suposa prop del 90 per cent de la població de la zona, i la majoria són dones i menors.
A la zona d’Alep, on l’organització desenvolupa les seves activitats i on reparteix materials de primera necessitat, com matalassos, sacs de dormir, mantes o productes d’higiene, hi ha 37 escoles que han estat parcialment destruïdes i tres que han quedat totalment enderrocades a causa del seisme.
Encara hi ha 14 escoles que poden fer-se servir i que s’han fet servir com a albergs temporals per a les famílies que s’han quedat sense habitatge.
Les escoles que queden no estan preparades
Tot això portarà als desplaçaments interns o a zones més segures del país, com poden ser la ciutat de Damasc o algunes zones rurals, com acostuma a passar en situacions d’emergència d’aquest tipus. “És un repte. També per a les escoles, que no acostumen a estar preparades per augmentar el nombre d’alumnes o per acollir nens i nenes que venen d’una situació molt crítica. També és clau oferir suport psicosocial”, subratlla Orenes.
L’ONG adverteix que, en situacions d’aquest tipus, només un 3% dels fons humanitaris es destinen a educació, i demana el compromís de la comunitat internacional de protegir el dret a l’educació a la infància, per tal de prioritzar que reprenguin les seves classes, i és que segons l’experiència de l’organització, “és molt difícil que reprenguin els seus estudis si no es prenen les mesures necessàries al més aviat possible”.