Quan el temps del migdia incorpora una dimensió pedagògica i es connecta amb els valors i objectius del projecte de centre, es converteix en una extensió natural dels aprenentatges curriculars. Durant aquest temps breu però intens, els infants poden enfortir les seves competències socials, establir hàbits saludables i sostenibles, construir noves amistats, ser protagonistes del seu temps d’esbarjo i aprendre activament en un ambient educatiu menys formal. Així, el menjador escolar deixa de ser merament un lloc de servei de menjar per convertir-se en el Temps Educatiu del Migdia, un espai ric en possibilitats educatives i de desenvolupament sociopersonal.
En aquest context educatiu la imbricació de l’aprenentatge servei també troba el seu espai. Sorgeixen necessitats socials reals a les quals, els nois i les noies poden respondre-hi dins d’un marc de reciprocitat.
Aquest és el cas de l’escola de la Serreta del municipi d’Alella, on s’està portant a terme el projecte “Stop Malbaratar Menjar”, que aborda de manera directa el problema del malbaratament alimentari al menjador escolar. Un repte global que no és menor en el temps del migdia de les escoles. Segons l’estudi “Escoles contra el malbaratament alimentari” (2019:Berta Vidal, CREDA), és al menjador escolar on es podria prevenir fins el 34% del menjar que es llença a les escombraries.
A través d’aquesta iniciativa una comissió d’infants assumeix la responsabilitat d’auditar durant una setmana, un cop al mes, les restes menjables que es llencen i l’aigua sobrant dels gots i les gerres. Pesen i registren la quantitat d’aliments i aigua que es malbarata, i després proposen i consensuen mesures correctives per a minimitzar aquesta pèrdua. Aquestes propostes són compartides posteriorment amb tots els nens i nenes que es queden al menjador, des d’infantil fins al cicle superior, fomentant així una consciència col·lectiva sobre la importància de reduir el malbaratament alimentari.
El curs passat, a més a més, els infants van participar d’una campanya col·lectiva interescolar per tal de sensibilitzar les famílies sobre el problema del malbaratament. Fruit d’aquesta activitat va néixer el “Receptari per canviar el món”. Inclou receptes proposades pels infants així com jocs i consells per menjar de manera saludable i respectuosa amb el medi ambient.
Proporciona una oportunitat única per a reflexionar i aprendre sobre la importància de la sostenibilitat i el respecte pels recursos alimentaris
Tot plegat proporciona una oportunitat única per a reflexionar i aprendre sobre la importància de la sostenibilitat i el respecte pels recursos alimentaris, inculcant-los valors fonamentals de corresponsabilitat ambiental i social.
A l’escola Ignasi Iglesias de Barcelona fa anys que impulsen el projecte “despertar I3”. Aquest projecte implica l’alumnat de sisè que es coordina amb els monitors i monitores cada dia per a ajudar en el procés de despertar els infants de les classes d’infantil després de la migdiada. A través d’aquesta col·laboració, aprenen a treballar en equip, la importància de mantenir una actitud apropiada i a comunicar-se de manera efectiva, les tasques de recollida de material, com ajudar els petits amb el calçat i reforçar els hàbits d’higiene, entre altres responsabilitats. L’alumnat de sisè no només adquireix habilitats pràctiques, sinó que també cultiva valors com la paciència i l’estima.
El projecte “Despertar I3” ha demostrat tenir un impacte més enllà del servei en si mateix. Ha contribuït a millorar el clima durant el temps del migdia i ha fomentat una major cohesió entre els diferents grups d’alumnes. Aquesta iniciativa no només crea un vincle entre les nenes i nens de sisè i els més petits, sinó que també permet construir relacions entre els infants de diferents cursos, ja que es coneixen a través de la seva participació en el grup de despertar infants. A més, al promoure la col·laboració i la responsabilitat compartida, aquests projectes ajuden a construir una cultura escolar basada en el respecte, la solidaritat i la consciència social.
Aquestes dues experiències representen una petita mostra del potencial que té el temps del menjador escolar per al desenvolupament d’iniciatives d’aprenentatge servei. Convidar els infants a participar d’experiències de servei en aquest espai educatiu és una oportunitat única per al creixement personal, el desenvolupament de valors i la construcció de comunitat a l’escola.
- Receptari per canviar el món. https://fundesplai.org/mcm/receptari/