La setmana passada se celebrà el lliurament del Premi Enric Martínez i Julià, una iniciativa del Centre Sant Pere 1892 i la família Martínez Castignani, per reconèixer des de la societat civil a una personalitat, institució o entitat que hagi destacat al llarg dels anys en la defensa activa dels valors humans i personals més universals. Aquest any els guardonats van ser l’entitat Xamfrà – Centre de Música i Escena que amb els seus projectes donen accés a la sensibilització estètica i cultural als joves i a la comunitat del Raval.
L’acte va comptar amb la presència d’Ester Bonal, directora de Xamfrà, i Fàtima Ahmed, vicepresidenta i cofundadora de “Diàlegs de Dona”. Totes dues també van participar del debat “Arts, diversitat i llenguatges compartits”, amb Enric Martínez-Castignani com a moderador. També hi va haver la presència del conseller de Drets Socials, Carles Campuzano.
Un premi que defensa els valors humans universals
El Centre Sant Pere, una entitat sense ànim de lucre fundada l’any 1892, que organitza activitats socioculturals dirigides als seus socis i sòcies i al veïnat del barri del Raval de Barcelona. Vol ser un punt de trobada on puguin confluir diverses maneres de pensar i actuar que promoguin valors socials i generin activitats obertes i de convivència amb les quals acomplir les motivacions personals i col·lectives.
El principal capital del Centre és la seva experiència, ja que sempre ha procurat entre els seus socis i sòcies la creació i la dinamització d’una xarxa associativa i comunitària basada en la transmissió de valors com ara la solidaritat, la responsabilitat, el civisme, l’esperit crític, l’honestedat, el respecte, el compromís, l’esperit emprenedor, etc. Sempre a partir del treball en equip, la coordinació entre entitats i col·lectius, la realització d’espectacles i foment d’activitats per a tota mena de públic, amb la intenció de fer partícip el barri del Raval en què actualment s’hi troben tantes necessitats socials i culturals i alhora tantes realitats diverses.
Amb guardó, el centre pretén ser també un homenatge a la figura d’Enric Martínez i Julià, mort l’any 2019, que amb la seva entrega i dedicació, va saber transmetre els mateixos valors que el premi representa. Per tal de donar veu a la societat civil, el premi l’escullen els socis i sòcies del centre amb els seus vots, entre tres candidatures proposades per la Junta del Centre Sant Pere 1892 i la família Martínez Castignani.
El Premi Enric Martínez i Julià, de recent creació, és un dels pocs premis a Catalunya creat des de la societat civil per premiar a una personalitat, i/o institució/entitat de la mateixa societat civil que hagi destacat al llarg dels anys en la defensa activa dels valors humans i personals més universals. En un moment en el qual majoritàriament la societat no sembla donar rellevància a valors com la solidaritat, l’ajuda discreta als més necessitats, la integritat personal i social, la lluita per la millora de la cultura en tots els aspectes, l’ajuda desinteressada a éssers humans en risc, etc. es fa més que mai necessari reconèixer a aquells que, de forma directa o indirecta, representen aquests valors destacant-los com a far per la resta de la comunitat.
L’entitat guanyadora d’aquest any
En aquesta quarta edició s’ha decidit atorgar el premi a l’entitat Xamfrà – Centre de Música i Escena, per la seva feina a favor de la inclusió social a través de les arts. Una línia de treball que coincideix amb la tasca i els valors de solidaritat, d’integritat personal i social i d’ajut a les persones més necessitades que va potenciar Enric Martínez i Julià i el Centre Sant Pere 1892. I no només això, amb aquesta candidatura s’ha volgut també premiar una iniciativa de proximitat d’una entitat del mateix barri del Raval de Barcelona.
El premi valor molt positivament l’impacte de la música i les arts escèniques en el jovent i la comunitat com a eina que contribueix a millorar l’autoestima, la consciència de grup, a percebre la diversitat cultural com a font de riquesa, a promoure el reconeixement social, a fomentar el treball en equip, a facilitar el coneixement, el contacte i la cooperació amb altres entitats i projectes socials, educatius i culturals.
Xamfrà – Centre de Música i Escena és una entitat de música i escena del barri del Raval de Barcelona, que té com a finalitat que infants, joves, gent gran i famílies es trobin i comparteixin vivències a través de la música i les arts escèniques. Xamfrà porta a terme un projecte social i educatiu que, a través de l’art, dona accés a la sensibilització estètica i cultural, gràcies a un procés educatiu, dinàmic i participatiu.
Tot això ho fa possible gràcies als seus principis d’actuació en xarxa. Els seus objectius són contribuir a millorar el nivell d’autoestima dels i les joves, a prendre consciència de la responsabilitat individual vers el grup, a percebre la diversitat cultural com a font de riquesa, a promoure el reconeixement social, a fomentar el treball en equip, a facilitar el coneixement, el contacte i la cooperació amb altres entitats i projectes socials, educatius i culturals.
Els premiats de les darreres edicions han estat Òscar Camps, d’Open Arms, sor Lucia Caram, pel programa “Invulnerables” contra la pobresa infantil, i l’equip d’Investigació de les Teràpies CAR-T de l’Hospital de la Vall d’Hebron.
Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?
AMB EL SUPORT DE
El Diari de l’Educació, 2024
Gestionar el consentiment
Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.
Funcional
Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Màrqueting
L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.