El Sambori és un projecte d’Òmnium que fomenta la creació de propostes artístiques i culturals d’autoria col·lectiva, amb l’objectiu de fomentar l’empoderament cultural, el sentiment de pertinença comunitari i l’ús de la llengua catalana com a eines de transformació social generadores d’oportunitats.
Es tracta que l’alumnat trobi un canal per expressar la seva veu, incidint especialment en col·lectius tradicionalment infrarepresentats i creant sinergies entre els diferents membres de la comunitat educativa, però també amb altres entitats del seu entorn immediat.
Com és una creació Sambori?
- És d’autoria col·lectiva i en català.
- Podrà incloure qualsevol llenguatge artístic: literatura, arts escèniques, música, audiovisual, arts plàstiques, creacions interdisciplinàries…
- La temàtica és lliure, sempre que es fomentin valors per una societat activa, crítica, integradora i cívica.
- Podrà ser fruit de projectes nous o amb trajectòria prèvia, però haurà d’haver estat produïda durant el curs escolar 23-25 o durant el mateix curs 24-25.
- En cas que es faci ús de la IA en el procés de creació de les obres, caldrà justificar-ho i sempre haurà de formar part de l’objectiu d’aprenentatge com a eina que fomenti el debat i la construcció crítica, en cap cas podrà utilitzar-se per a substituir allò que l’alumnat podria crear per si mateix.
- Només podran participar-hi propostes que tinguin, com a mínim, quatre participants implicats en el procés de creació.
- Sigui quina sigui la disciplina original, s’ha de lliurar en format vídeo, amb una extensió màxima de 15 minuts.
Qui hi pot participar?
Alumnat que cursi educació primària, educació secundària obligatòria, batxillerat o cicles formatius de grau mitjà en centres educatius del Principat, la Franja, Andorra, la Catalunya Nord o l’Alguer durant el curs 2024-2025.
On cal inscriure’s?
Per participar en el Sambori només us heu d’inscriure en aquest formulari i ja podreu començar el procés de creació.
Les obres podran anar acompanyades de documents complementaris explicatius que recullin el procés de conceptualització, disseny i creació, que es podran presentar a través del mateix formulari del web.
El límit per a la presentació de les propostes és el dia 11 d’abril de 2025.
Què us ofereixen per participar-hi?
1. Formació i acompanyament durant el procés de creació.
> Materials pedagògics descarregables.
> Situació d’aprenentatge
Sambori per adaptar a l’aula
> Acompanyament durant el procés de creació per part d’especialistes de diverses entitats.
2. Ser altaveu i donar visibilitat a les creacions de l’alumnat.
3. Festes Sambori territorials.
Durant el mes de maig de 2025, Òmnium organitzarà actes festius amb diverses activitats, tallers i actuacions per posar en valor el temps i l’esforç que han dedicat a la creació de les propostes col·lectives. Una oportunitat per celebrar i mostrar les creacions juntament amb participants d’altres centres i la resta de la comunitat educativa.
Per a més informació podeu consultar les bases del Sambori.
Una mica d’història
El 1998, Escola Valenciana impulsa el Premi Sambori de narrativa escolar en català dirigit als alumnes de primària, secundària i batxillerat del País Valencià. El 2004 es crea la Fundació Sambori, que fa arribar el projecte arreu dels territoris de parla catalana amb l’objectiu d’incentivar la creativitat artística i imaginativa de l’alumnat, i arriba a tots els centres educatius i afavoreix l’ús social de la llengua.
És a partir del 2006 que Òmnium Cultural comença a impulsar el projecte a Catalunya, Andorra i la Catalunya Nord. Des del 2019, Obra Cultural Balear també s’afegeix a la iniciativa.